ID_CONTENT 69

15/12/2022 - Nieuws

Een artikel van Spaargids

Steeds meer Belgen verkopen hun pand op lijfrente. Over de eerste 9 maanden van dit jaar klom het aantal dat via die formule op de markt werd aangeboden met 8,1% tot 1.566, zegt de vastgoedspecialist Trevi op basis van cijfers van Immoweb.

Bij een verkoop op lijfrente mag een verkoper in zijn huis of appartement blijven wonen zolang hij leeft of tot een afgesproken tijdstip. Bovendien ontvangt hij elke maand een betaling van de koper. Pas op het moment dat hij overlijdt of bij afloop van de overeenkomst komt het pand in handen van die laatste en moet die er niet langer
voor betalen.

De formule biedt voor heel wat mensen een oplossing om de huidige hoge levenskosten te kunnen opvangen. In Brussel en Wallonië is het meer ingeburgerd dan in Vlaanderen.

Volgens Trevi zijn de meeste verkopers tussen de 70 en 75 jaar oud (41%), gevolgd door de 75- tot 80-jarigen (23%). In de meerderheid van de gevallen gaat het om “bezette lijfrente”. Dat wil zeggen dat de senior in zijn huis blijft wonen voor onbepaalde duur. 70% van de kopers van een pand op lijfrente is tussen de 30 en 49 jaar oud.

Een concreet voorbeeld: Meneer X (76 jaar oud) en mevrouw Y (72 jaar oud) wonen in een appartement. De Trevi-makelaar bepaalde samen met hen de vraagprijs: een aanbetaling van 40.000 euro bij het ondertekenen van het contract en maandelijkse betalingen van zo’n 890 euro gedurende hoogstens 15 jaar.

 

VAN GEYTE Johan, Verkoop van woningen op lijfrente zit in de lift, Spaargids, Maandag 5 december 2022.

Drag