TREVI Index op 31 maart 2007

26Apr

De TREVI-index die op 31 maart 2007 werd vastgelegd, wijst op een volledige stabilisatie in het eerste trimester van dit jaar. Ter herinnering: op 31 december stond onze index op 109,25.

 Deze perfecte stabilisatie van de Belgische nationale vastgoedmarkt sluit verrassend dicht aan bij de notie van een “flat market” die we hadden voorspeld voor 2007. We hadden wel niet gedacht dat de stabilisatie zo uitgesproken zou zijn.

 Dit bevestigt onze algemene analyse, over een herstel van de markt, die we eerder hebben gegeven. Deze stabilisatie toont duidelijk aan dat zowel voor de kopers als voor de eigenaren-verkopers weer een tijd van redelijkheid en gezond verstand is aangebroken. Goed zo!

 Dat zou trouwens ook een stimulans moeten zijn voor de geleidelijke, maar heilzame heropleving van de nu nog zeer slappe huurmarkt. Al wie gespeculeerd heeft op een daling van de verkoopprijzen na de spectaculaire stijging van de voorbije jaren, heeft dus verkeerd gegokt. We zeggen klaar en duidelijk: de Belgische vastgoedmarkt is duidelijk in staat zichzelf rustig te corrigeren, in tegenstelling tot de andere Europese markten. Hier zullen we geen spectaculaire daling zien, zoals op de nu al dalende Spaanse markt of de heel speculatieve Ierse markt.

 We voorspellen dat deze nieuwe economische groei, die zich vertaalt in een opleving van de activiteiten in het departement “Bedrijfsvastgoed” van onze groep, geleidelijk een positieve impact zal hebben op de residentiële huurmarkt.

 Het stijgende aantal arbeidsplaatsen in de kleine, middelgrote of multinationale ondernemingen, maar ook de geleidelijke toename van de Europese koopkracht, zullen binnen 12 tot 18 maanden leiden tot een heropleving van de huurmarkt.

Met als onmiddellijk gevolg dat de verkoopprijzen vanaf midden 2008-2009 een redelijke, maar duidelijke stijging zullen optekenen.

 

Wij blijven het zeggen aan iedereen die het horen wil: de Belgische vastgoedmarkt staat nog in zijn kinderschoenen. De komende 10 jaar zullen de waarden nog serieus gaan stijgen.

 

Door de komst van grote spelers, bijgestaan door professionals die de markt door en door kennen, zullen de portefeuilles in evenwicht gehouden worden terwijl het aandeel in de residentiële sector toeneemt.

 

We herhalen dat de traditionele beleggers in ons land zich tot nu toe altijd toegespitst hebben op de markt van kantoren en industriële gebouwen.

De retail- en residentiële markt werden – vreemd genoeg – genegeerd. Maar dat is nu voorbij.

 

De diversificatie die zo ontstaat, is ook het beste bewijs voor de veiligheid van de beleggingen.

We zien trouwens ook niet in waarom dit anders zou zijn, in een land waar beleggen in residentieel vastgoed zo veel fiscale voordelen oplevert. De TREVI-index is een van de duidelijkste instrumenten om trends aan te voelen of, beter gezegd, voor te voelen en om makkelijker een beslissing te nemen.

 

Wij blijven nu de logische lijn volgen die we enkele maanden geleden al uitééngezet hebben en bevestigen dat geen enkel element vandaag de stabilisatie dreigt te verstoren of te ondermijnen