Trevi index op derde kwartaal: Welke heilige aanroepen?

14Okt

Uploaden PDF versie hier 

TREVI-VASTGOED-INDEX OP 30/09/2009:108,19

" WELKE HEILIGE AANROEPEN?"

De TREVI-index tikt op 30 september 2009 af op 108,19 en doet zo iets beter dan in het vorige trimester.

En dat is bemoedigend, in meer dan één opzicht, voor alle professionals uit de sector, zowel voor nieuwbouw als voor de secundaire markt (eigendommen die niet meer als nieuw beschouwd worden)!

Aannemers, projectontwikkelaars, notarissen, vastgoedmakelaars en natuurlijk ook bankiers. Dit is een hele sector van de economie die een sprankje hoop ziet, een sprankje dat steeds feller en sterker begint te schijnen.

Maar wat met de particulieren? Op dit ogenblik krijgen zij, in onze ogen, soms tegenstrijdige informatie voorgeschoteld, over de economie in het algemeen en ook over de vastgoedsector waar wij vooral oog voor hebben. De ene spreekt over een daling, de andere over een stijging, een derde over een stabilisatie. Hoe moet iemand zich dan een realistische mening vormen?

In de eerste plaats waarschijnlijk door de gehanteerde statistische gegevensbronnen te analyseren. We willen herhalen dat de TREVI-index, voor het hele grondgebied, elk trimester meer dan 8.000 gegevens toetst. Deze gegevens zijn afkomstig van alle betrokken partijen (notarissen - makelaars - particulieren) zonder onderscheid of prioriteit.

Dat is een eerste en essentieel element van geloofwaardigheid.

Zonder verwikkeld te raken in een vruchteloze discussie, benadrukken we voortdurend het belang van steekproeven bij dit type van analyse. Conclusies over de evolutie van de markt op basis van een steekproef van 30, 40 of 50 eigendommen zullen vroeg of laat fouten opleveren.

Dan is er de timing van de analyse. Als bepaalde analisten de cijfers van het 1e semester 2009 nemen om conclusies te trekken over de huidige evolutie van de markt, zonder dat duidelijk te vermelden, is dat een statistische faux pas.

Enkele weken geleden hebben we bepaalde analisten nog horen spreken over een daling van de huidige markt, gebaseerd op cijfers van het 1e semester. Een duidelijk communicatieprobleem dat nog meer in het oog springt omdat de markt in de eerste maanden van het jaar gedaald is, maar vandaag niet meer daalt.

Laten we tot slot ook uitkijken voor makkelijke veralgemeningen! En een zekere afstand nemen voor we commentaar geven bij een markt die zo specifiek is als de vastgoedmarkt. Bij een macro-economische statistiek hebben commentatoren en actoren van de vastgoedsector de vervelende gewoonte om te sterk in te zoomen om zo specifieke trends bloot te leggen. Dat is natuurlijk interessanter voor de media, maar de fouten die zo ontstaan kunnen zware gevolgen hebben. Iedere speler op de markt weet vandaag dat een ‘goedkope' eengezinswoning met een tuin goed in de markt ligt hoewel de prijzen niet gedaald zijn, terwijl heel steriele of overvolle woningen hun prijs met 15 tot 20% moeten laten zakken om een koper te vinden. Maar dit betekent nog niet dat "de vastgoedmarkt" in ruime zin gestabiliseerd is of gedaald is met 15 à 20%.

We worden soms met de vinger gewezen en ervan beschuldigd, als belanghebbende partij, absoluut nieuws bekend te willen maken dat we, om het fijntjes te zeggen, ‘gestuurd' hebben. Op die beschuldigingen kunnen we maar één ding zeggen: kijk eens naar de diverse commentaren die nu al bijna 5 jaar gegeven worden bij de publicaties van onze driemaandelijkse index. Dan blijkt dat we nooit de realiteit van de markt uit het oog hebben verloren en dat onze voorspellingen vaak bevestigd werden door de marktsituatie.

En nu we het toch over voorspellingen hebben, geven we ook enkele voorspellingen voor de komende maanden: een stabilisatie van de markt die zich voor het einde van het jaar in heel België zal doorzetten, een markt die vanaf 2010 weer kleur zal krijgen en misschien eerder in het tweede deel van het jaar, lijkt een stijging met 3 tot 5% ten opzichte van vorig jaar ons niet onwaarschijnlijk.

Dan zijn er nog de factoren waar niemand een invloed op heeft: de rentevoeten. De langlopende rentevoeten zouden volgend jaar op hetzelfde niveau blijven en zelfs lichtjes dalen; de kortlopende rentevoeten (vb. straight loans) voor professionals zouden in de loop van 2010 dan weer opnieuw stijgen, zij het beperkt.

We besluiten met een herinnering aan onze vele landgenoten die op het punt staan een eigendom te kopen dat de aankoop van een appartement of een huis, naast het financiële aspect, ook zekerheid, gemoedsrust en een comfortabele levensstijl betekent die net zo belangrijk zijn.

Daarom kunnen we alleen maar aanraden om vastgoed te kopen in deze huidige gunstige omstandig.

 

Eric Verlinden


Als geïntegreerde groep actief op de residentiële en bedrijfsvastgoedmarkt, stelt Groep TREVI een ruime waaier van diensten voor, gaande van verkoop of verhuur over privatief beheer tot syndicusdiensten of property management. Gesterkt door zijn 70 medewerkers en 27 TREVI Partners, biedt Groep TREVI zijn diensten aan in heel België en het Groothertogdom Luxemburg. Op 31 december 2008 werd een geconsolideerde omzet van 7,5 miljoen euro behaald.

Perscontact: B.Delrue +32 2 340 24 74 - +32 473 50 45 62