Startpagina » Diensten » Investeren in vastgoed » Nieuw of oud, wat moet u kiezen?

Nieuw of oud, wat moet u kiezen?

Beslissen om te investeren in een woning leidt vaak tot een dilemma tussen het kopen van een nieuwe of een bestaande woning. Elk van deze opties biedt verschillende voordelen.

Met een nieuwe woning geniet u van sterke garanties zoals de tienjarige garantie en de opleveringsgarantie (Wet van Breyne). Bovendien kunt u de afwerking aanpassen aan uw smaak, geniet u van de nieuwste technologische ontwikkelingen en een eigentijds design, en voldoen nieuwe gebouwen aan strenge energienormen. Investeren in een bestaand pand biedt echter een gevarieerde keuze, lagere belastingen, een lagere aankoopprijs en de kans om vrijwel onmiddellijk een huurrendement te genereren.

De voordelen van het kopen van een nieuwe woning

 • Als u kiest voor een nieuwbouwwoning, geniet u van een garantie van 10 jaar, die gezamenlijk wordt aangeboden door de ontwikkelaar, de architect en de aannemer, tegen eventuele gebreken in de stabiliteit of de waterdichtheid. Bovendien geniet u ook van een minimumgarantie van één jaar op de verschillende diensten (loodgieterij, verwarming, keuken, toestellen, enz.) vanaf de voorlopige oplevering van uw appartement.

 • Volgens de wet van Breyne zijn projectontwikkelaars verplicht om een bankgarantie af te geven op het moment van aankoop, om ervoor te zorgen dat uw woning wordt opgeleverd binnen de overeengekomen financiële voorwaarden. Kortom, u betaalt enkel voor de uitgevoerde werken volgens een vooraf opgestelde planning en u bent zeker dat u uw appartement krijgt. Bij Trevi zorgen we er altijd voor dat deze garanties nauwgezet worden nageleefd voordat een woning te koop wordt aangeboden.

 • De woning die u kiest, zal worden afgewerkt volgens uw smaak, met de mogelijkheid om de parketvloer, de betegeling, de keuken, de badkamer, enz. aan te passen, terwijl u geniet van de laatste technologische vooruitgang en hedendaags design. Het is waar dat een appartement van 20 jaar oud vaak aan vernieuwing toe is, vooral in de badkamer en keuken.

 • Dit is een aspect dat investeerders vaak over het hoofd zien: de verplichting om een woning in goede verhuurconditie te houden. Als u een appartement koopt dat 20 of 30 jaar oud is, moet u over het algemeen bijdragen aan de kosten voor het vervangen van het dak, het bijwerken van gemeenschappelijke ruimten, het op peil brengen van liften, het repareren van terrassen, het vervangen van de verwarmingsketel, enz. Met een nieuwbouwwoning vermijdt u al deze rompslomp en kosten gedurende 20 tot 30 jaar, dankzij moderne bouwtechnieken. Dat is het overwegen waard. Bovendien hebben nieuwbouwwoningen over het algemeen minder servicekosten en een kleiner reservefonds nodig.

 • Weinig beleggers zijn zich bewust van de impact hiervan, maar de energienormen die de overheid oplegt aan ontwikkelaars worden steeds strenger. Als je vandaag eigenaar bent van een nieuwbouwwoning, ben je er zeker van dat je woning aan deze strenge normen voldoet. Een passief EPB-certificaat (Energy Performance of Building) betekent dat de huurder lagere energiekosten heeft en dat jij, als eigenaar, de kosten vermijdt om het gebouw aan te passen aan de toekomstige normen die voor alle eigendommen zullen gelden. Het PEB is een verplichte energieaudit voor elke verkoop of verhuur in de drie gewesten. Het spreekt voor zich dat een huurder zich meer aangetrokken zal voelen tot een woning die minder kost om te verwarmen, voor een gelijkwaardige oppervlakte.

 • Nieuwe gebouwen voldoen aan strenge akoestische normen. Ontwikkelaars en architecten doen een beroep op akoestische ingenieurs om structuren te ontwerpen die een maximale geluidsisolatie bieden, met gebruik van geschikte, hoogwaardige materialen.

 • De maatschappij verandert en onze manier van leven ook. Architectenpraktijken houden rekening met deze veranderingen en ontwerpen woningen die voldoen aan de nieuwe verwachtingen van klanten. De samenstelling en verdeling van ruimtes, de hoeveelheid licht, het aantal badkamers, de grootte van terrassen, het optimaliseren van overbodig vloeroppervlak, elektrische oplaadpunten in garages – het zijn allemaal parameters waar de ontwerpers van vandaag rekening mee houden.

De 7 voordelen van bestaand kopen

 • Het spreekt voor zich dat de secundaire markt een ruimere keuze biedt en goed is voor 90% van de vastgoedvoorraad.

 • Investeerders zullen de mogelijkheid waarderen om het vastgoed dat ze willen kopen rechtstreeks te bezoeken en te beoordelen, zodat ze het potentieel en de aantrekkelijkheid ervan kunnen inschatten.

 • Hoewel de registratierechten in België nog steeds hoog zijn (10% tot 12,5% afhankelijk van de regio), vertegenwoordigen ze ongeveer de helft van de kosten voor de aankoop van een nieuwe woning (21% btw).

 • Voor een woning op dezelfde locatie, met een vergelijkbare huurstatus en gelijkwaardige oppervlakte, kan het prijsverschil tussen nieuw en oud worden geschat op 10% tot 20%.

 • Door een bestaand pand te kopen, kunt u profiteren van huurinkomsten vanaf het moment dat u de koopakte tekent. Er is geen opleverdatum en u hoeft niet te wachten.

 • Door een bestaand pand te kopen, kunt u verbouwingen uitvoeren over een periode die past bij uw planning en profiteren van stimuleringsmaatregelen, met name op het gebied van energie-efficiëntie.

 • De charme, de locatie en het karakter van uw appartement maken het uniek en moeilijk te vergelijken met andere woningen.