Startpagina » Diensten » Een woning verkopen » Een woning verkopen tijdens een scheiding

Een huis verkopen tijdens een scheiding

Hoe verkoopt u uw woning na een scheiding? Het tijdschema om te volgen!

Uw huis of appartement verkopen tijdens een echtscheiding of scheiding kan een complexe en delicate fase in uw leven zijn. Het is belangrijk om u te omringen met professionals die u door deze overgang kunnen helpen. Bij Trevi begrijpen we de uitdagingen waarmee u wordt geconfronteerd en daarom geven we u de sleutels om de verkoop van uw eigendom te vergemakkelijken met respect voor de wettelijke aspecten.

1. Naar uw notaris gaan

Dit is de eerste stap die u moet zetten als er een eigendom op het spel staat tussen twee echtgenoten die aan het scheiden zijn, omdat u op die manier alle mogelijkheden kunt kennen. Zoals Thibault Cooremans, directeur residentiële verkoop bij Trevi, aangeeft, zal uw notaris een bestek opstellen om u te begeleiden bij de verkoop van uw eigendom:

  • Wat mag u wel of niet doen tijdens de verkoop? Mag u zelf verkopen als u zelf hebt gekocht? Pas op, zo eenvoudig is het niet.
  • Wil u het huis of appartement verkopen, verhuren of het aandeel van uw echtgenoot of echtgenote overkopen?/li>
  • Welk deel bezit u zelf?
  • Is de woning gemeenschappelijk bezit of niet?
  • Kunt u btw of registratierechten terugvorderen als u onlangs hebt gekocht?

Er zal ook sprake zijn van een mogelijke overeenkomst tussen de twee echtgenoten. Welke strategie u ook kiest voor het pand, het is essentieel dat u tot een overeenkomst komt om complicaties te voorkomen en de verkoop of verhuur te versnellen. De notaris zal al deze punten met u bespreken en al uw vragen beantwoorden.

2. Beslis wat u met uw woning wilt doen

Zoals hierboven vermeld, zijn er een aantal opties met betrekking tot de toekomst van uw woning en het is van vitaal belang dat u weet wat u ermee wilt doen voordat u aan de verkoop begint:

  • In dit geval moet er een contract worden opgesteld tussen de echtgenoten waarin wordt bepaald hoe de huur wordt verdeeld en wie de administratieve formaliteiten zal regelen. Het is mogelijk dat een van de echtgenoten niet de taak op zich wil nemen om een huurder te vinden, de inrichting te inventariseren, het huurcontract te ondertekenen of alle andere verplichtingen die bij verhuur horen. Dit betekent dat een van de echtgenoten een hoger deel van de huur kan vragen als hij of zij al deze taken op zich neemt. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een makelaar in te schakelen voor meer gemak en vervolgens een huurbeheerder. De beheerder is verantwoordelijk voor het opvolgen van de huur en de staat van de woning tijdens de huurperiode, wat jullie gemoedsrust geeft.

  • Als beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen en de echtscheiding officieel is uitgesproken, moet de echtgenoot die het huis niet wil overnemen een verzoek indienen om de hypotheek kwijt te schelden, zodat hij of zij deze niet meer hoeft te betalen. Er moet dan een splitsingsakte worden opgesteld door een notaris, wat kosten met zich meebrengt. In totaal zal dit ongeveer 2% van de waarde van de woning kosten, wat een aanzienlijke uitgave kan zijn. Het is daarom verstandig om vooraf bij een notaris te informeren naar de kosten voordat u uw koopwens kenbaar maakt.

  • Dit houdt in dat jullie het eens worden over een gezamenlijke verkoopstrategie. In dit geval beslissen jullie samen hoe de woning wordt verkocht, via een makelaar of tussen particulieren. Kiezen voor een makelaar is vaak de verstandigste en eenvoudigste oplossing, omdat u zo de verkoop uit handen kunt geven en in handen kunt geven van een expert. Bovendien voegt Thibault Cooremans eraan toe dat een gezamenlijke verkoop vaak de beste oplossing is, omdat elk van de echtgenoten kan genieten van de meerwaarden die in de loop der jaren op het pand zijn verworven.

3. Een makelaar inschakelen

Een makelaar is opgeleid in alle soorten verkoop en kan u ondersteunen tijdens dit emotioneel moeilijke proces, in samenwerking met uw notaris:

Een beroep doen op een vastgoedmakelaar kan een grote hulp zijn tijdens het hele verkoopproces. Bij Trevi zijn onze makelaars opgeleid om met elke situatie om te gaan en kunnen ze u op verschillende manieren bijstaan.

Mijn pand verkopen