Startpagina » Diensten » Een woning verkopen » Een huis verkopen

Uw familie breidt uit en u moet kiezen voor een grotere vastgoedwoning?

Wanneer uw familie groter wordt met de komst van een extra kind, kan het nodig zijn om over te stappen naar een ruimere woning, zoals een groter appartement of een huis. In dit artikel zullen we de belangrijke stappen voorleggen die u moet volgen om uw huidige vastgoed te verkopen en tegelijkertijd een nieuwe woning te kopen die aan uw behoeften voldoet.

De verschillende aandachtspunten

Schatting van het pand

Voordat u uw vastgoed te koop aanbiedt, is het essentieel om de waarde ervan te laten beoordelen door een vastgoedmakelaar om een realistische prijs vast te stellen.
Mijn pand schatten 

Op zoek naar een nieuwe woning

Ga op zoek naar een nieuwe woning die past bij je uitgebreide gezin en je budget. Houd rekening met criteria zoals locatie, grootte, nabijgelegen voorzieningen zoals scholen, zorg ervoor dat het gebied waar u overweegt te kopen kwalitatieve scholen heeft en voldoet aan de onderwijsbehoeften van uw gezin. Dankzij onze samenwerking met Yatmo, worden alle panden op onze website trevi.be in hun eigen omgeving getoond: scholen, winkels, openbaar vervoer….

Financiering

Evalueer uw financieringsopties voor de aankoop van de nieuwe woning. Als u een hypotheek nodig heeft, raadpleeg dan verschillende banken om aanbiedingen en rentetarieven te vergelijken. Als uw huidige woning al een hypotheek heeft, zoek dan uit hoe u deze kunt overhevelen naar de nieuwe woning en wat de resterende betalingen zullen zijn.

Deadlines

Plan zorgvuldig de tijd tussen de verkoop van uw huidige woning en de aankoop van uw nieuwe huis. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om een nieuwe woning te vinden en alle nodige administratieve formaliteiten af te handelen. Informeer uw makelaar dat u gedurende een bepaalde periode in uw huidige woning moet blijven.

Staat van de woning

Voordat u uw woning verkoopt, moet u samen met uw makelaar eventuele problemen of reparaties identificeren. Zo kunt u de verkoopprijs naar boven bijstellen of stappen ondernemen om deze problemen voor de verkoop op te lossen.

Verhuizen

Plan je verhuizing om de overlast tot een minimum te beperken. Organiseer het transport van uw bezittingen en hou rekening met de tijd die nodig is om de sleutels te overhandigen tussen de verkoop en de aankoop van de nieuwe woning. Zorg ervoor dat u in uw nieuwe huis genoeg ruimte en voorzieningen hebt om uw hele gezin comfortabel te huisvesten. Plan uw verhuizing om onderbrekingen tot een minimum te beperken.

Overbruggingskrediet

Als u in België een nieuwe woning wilt kopen voordat u uw huidige woning hebt verkocht, kunt u een overbruggingskrediet overwegen, ook bekend als een overbruggingskrediet. Dit is een tijdelijke lening om de aankoop van uw nieuwe woning te financieren terwijl u wacht op de verkoop van uw bestaande woning. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen over overbruggingskredieten:
Voordelen: Het overbruggingskrediet biedt een aantal voordelen, waaronder de mogelijkheid om de nieuwe woning snel te kopen zonder te wachten tot de huidige woning is verkocht. Dit betekent dat u geen tijdelijke woonruimte hoeft te vinden of een kans hoeft te missen door een gebrek aan tijdelijke liquiditeit.

Tijdelijke bewoning door de verkoper nadat de akte is ondertekend

Wanneer u uw woning verkoopt, is het mogelijk om een tijdelijke bewoningsclausule af te spreken voor de verkoper na het tekenen van de koopakte. Met deze clausule kan de verkoper gedurende een bepaalde periode in de woning blijven om de overgang naar een nieuwe woning te vergemakkelijken. In dit gedeelte zullen we de basisprincipes van deze tijdelijke bewoning uitleggen.
De eigendomsoverdracht vindt plaats op de dag dat de notariële akte wordt ondertekend. De verkoper zal de woning echter blijven bewonen gedurende een periode van maximaal X maanden vanaf de datum van ondertekening. Tijdens deze periode betaalt de verkoper een maandelijkse vergoeding van X euro in ruil voor deze bewoning.
Het is belangrijk om te benadrukken dat de verkoper zich ertoe verbindt om het pand met de nodige zorg en aandacht te bewonen en dat alleen de verkoper en zijn gezin het recht hebben om er te wonen. De verkoper mag dit recht op bewoning aan niemand anders overdragen. Bovendien moet de verkoper een uitgebreide bewonersverzekering afsluiten en in stand houden tot het einde van de overeengekomen bewoningsperiode.
Het is ook belangrijk om te weten dat alle meubels en persoonlijke bezittingen van de verkoper die geen deel uitmaken van de verkoop door de verkoper moeten worden verwijderd en dat het pand schoon moet worden achtergelaten op de afgesproken datum voor het verlaten van het pand.
Kortom, de tijdelijke bewoningsclausule van de verkoper na het ondertekenen van de verkoopakte stelt de verkoper in staat om een overgangsperiode te organiseren voordat hij de woning definitief verlaat. Het is echter essentieel om de verbintenissen en voorwaarden die tussen de partijen zijn overeengekomen na te leven om geschillen of ongemakken te voorkomen.

Conclusie

Het tegelijkertijd verkopen, kopen en verwerven van een nieuwe woning kan een complex proces zijn, vooral wanneer het gezin groeit. Naast het verkopen van uw huidige huis of appartement, moet u ook een nieuwe woning vinden en kopen die voldoet aan de behoeften van uw groeiende gezin.
Het is sterk aanbevolen om professionals zoals vastgoedmakelaars te raadplegen om u door dit proces te begeleiden en het succes van uw transacties te verzekeren. Bij Trevi begrijpen we, met onze 43 jaar ervaring in de sector, de uitdagingen waarmee gezinnen kunnen worden geconfronteerd bij het kopen van een nieuwe woning terwijl ze hun bestaande woning verkopen. We zijn gewend om gezinnen in deze specifieke situatie bij te staan en helpen u graag bij uw vastgoedproject. We bieden u de expertise en ondersteuning die u nodig hebt om uw transactie tot een goed einde te brengen en de perfecte woning te vinden voor uw groeiende gezin.

Mijn pand verkopen