Startpagina » Diensten » Een woning verkopen » Verkopen om een nieuw pand te kopen

De belangrijkste stappen bij het tegelijkertijd verkopen en kopen van een huis

Als je van plan bent om je huis te verkopen en tegelijkertijd een nieuw huis te kopen, is het essentieel om een aantal belangrijke stappen te volgen om het succes van deze gelijktijdige transacties te garanderen. In dit artikel nemen we je mee door de verschillende stappen waarmee je rekening moet houden om deze complexe transacties tot een goed einde te brengen.

De essentiële stappen

Schatting van het pand

Voordat u uw pand te koop zet, laat het schatten door een vastgoedmakelaar om een realistische prijs vast te stellen.

Zoeken naar een nieuwe woning en uw werkelijk budget

Bepaal uw werkelijk budget voor de nieuwe woning. Begin met het zoeken naar een nieuwe woning die aan uw behoeften en budget voldoet. Hou rekening met criteria zoals locatie, grootte, nabijgelegen voorzieningen, enz.

Financiering

Evalueer uw financieringsopties voor de aankoop van de nieuwe woning. Als u een hypothecaire lening nodig heeft, raadpleeg dan verschillende banken om aanbiedingen en rentetarieven te vergelijken. Als u momenteel een hypothecaire lening heeft op uw huidige pand, wat moet u dan nog betalen? Wat zijn de voorwaarden voor het overzetten van de lening naar een nieuwe woning?

Termijnen

Plan zorgvuldig de termijnen tussen de verkoop van uw huidige pand en de aankoop van de nieuwe. Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft om een nieuwe woning te vinden en alle benodigde administratieve procedures uit te voeren. Informeer uw vastgoedmakelaar dat u nog gedurende een bepaalde periode in uw pand moet blijven.

Uw vastgoedmakelaar en notaris spelen een belangrijke rol bij het opstellen van contracten (koopovereenkomst en notariële akte), het controleren van documenten en het coördineren van betalingen.

Staat van het pand

Voordat u uw pand verkoopt, stel eventuele problemen of benodigde reparaties vast met uw vastgoedmakelaar. Dit stelt u in staat om de verkoopprijs aan te passen of maatregelen te nemen om deze problemen vóór de verkoop op te lossen.

Verhuizing

Plan uw verhuizing zodanig dat verstoringen tot een minimum worden beperkt. Organiseer het vervoer van uw bezittingen en zorg ervoor dat u rekening houdt met de overdrachtsperiode tussen de verkoop en de aankoop van de nieuwe woning.

Brugkrediet of overbruggingskrediet

In België kan een persoon die een nieuwe woning wil kopen voordat hij zijn huidige pand heeft verkocht, gebruik maken van een brugkrediet, ook wel overbruggingskrediet of brugkrediet genoemd. Dit is een tijdelijke lening die de aankoop van de nieuwe woning financiert in afwachting van de verkoop van de bestaande woning. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden met betrekking tot het brugkrediet:

Voordelen: Het brugkrediet kan bepaalde voordelen bieden, zoals het snel kunnen kopen van de nieuwe woning zonder te hoeven wachten op de verkoop van de huidige woning. Dit kan voorkomen dat u tijdelijke huisvesting moet zoeken of een interessante aankoopkans mist. Het brugkrediet kan u ook een zekere flexibiliteit geven bij de onderhandelingen over de prijs van de nieuwe woning.

Kosten
Het is belangrijk op te merken dat het brugkrediet doorgaans gepaard gaat met hogere kosten en rentetarieven dan traditionele hypothecaire leningen. Het kan een handige oplossing zijn, maar het is essentieel om de bijbehorende kosten te begrijpen en te beoordelen of u de extra betalingen kunt financieren.

Risico’s
Het belangrijkste risico van het brugkrediet is dat als de verkoop van uw huidige pand langer duurt dan verwacht, u mogelijk gedurende een langere periode het brugkrediet moet aflossen. Dit kan leiden tot hogere financiële lasten en extra druk op uw budget. Het is daarom cruciaal om de vastgoedmarkt en de verkooptermijnen goed te beoordelen en voorbereid te zijn op mogelijke vertragingen.

Voorwaarden en terugbetaling
De voorwaarden en terugbetalingsmodaliteiten van het brugkrediet kunnen verschillen van financiële instelling tot financiële instelling. Zorg ervoor dat u de voorwaarden van de lening begrijpt, inclusief de looptijd, aflossingen, rente en mogelijkheden voor vervroegde aflossing. Het kan nuttig zijn om verschillende banken of financiële instellingen te raadplegen om aanbiedingen te vergelijken en de beste oplossing voor uw behoeften te vinden.

Het is essentieel om deze aspecten in overweging te nemen en uw financiële situatie goed te evalueren voordat u besluit een brugkrediet te gebruiken. Het wordt aanbevolen om een financieel adviseur of hypotheekspecialist te raadplegen voor persoonlijk advies en om te beoordelen of deze optie past bij uw specifieke situatie.

Tijdelijke bewoning door verkoper na ondertekening van de akte

Bij de verkoop van uw pand is het mogelijk om een clausule voor tijdelijke bewoning door de verkoper overeen te komen na ondertekening van de authentieke akte. Deze clausule stelt de verkoper in staat om gedurende een bepaalde periode in het pand te blijven om de overgang naar een nieuwe woning te vergemakkelijken. In dit punt zullen we de fundamentele principes van deze tijdelijke bewoning uitleggen.

De pandsoverdracht vindt plaats op de dag van de ondertekening van de authentieke akte. De verkoper blijft echter gedurende een maximale periode van X maanden na de ondertekening in het pand wonen. Gedurende deze periode betaalt de verkoper een maandelijkse vergoeding van X euro voor deze bewoning.

Het is belangrijk om op te merken dat de verkoper zich verbindt om het pand goed te bewonen, en dat alleen de verkoper en zijn familie het recht hebben om er te verblijven. Hij kan dit recht van bewoning niet overdragen aan iemand anders. Bovendien moet de verkoper een allriskverzekering als “bewoner” afsluiten en deze handhaven tot het einde van de afgesproken bewoningsperiode.

Het is ook belangrijk op te merken dat alle meubels en persoonlijke bezittingen van de verkoper die geen deel uitmaken van de verkoop door de verkoper moeten worden verwijderd en dat het pand schoon moet worden opgeleverd op de afgesproken datum van vrijgave.

Samenvattend biedt de clausule voor tijdelijke bewoning door de verkoper na ondertekening van de authentieke akte de mogelijkheid om een overgangsperiode voor de verkoper te regelen voordat hij definitief het verkochte pand verlaat. Het is echter essentieel om de overeengekomen verplichtingen en voorwaarden tussen de partijen na te leven om geschillen of ongemakken te voorkomen.

Conclusie

Het wordt altijd aanbevolen om experten zoals vastgoedmakelaars te raadplegen bij het organiseren van de gelijktijdige verkoop en aankoop van een nieuwe woning. In België zijn 35% van de vastgoedverkopers ook kopers van een nieuwe woning. Bij Trevi hebben we al 43 jaar ervaring met deze situatie.

Mijn pand verkopen