Startpagina » Trevi: ‘In een moeilijke economische situatie verkoop je vlotter je woning op lijfrente’
Lijfrente
05/12/2022

Trevi: ‘In een moeilijke economische situatie verkoop je vlotter je woning op lijfrente’

De maandelijkse rente die de verkoper krijgt, helpt ook om de energie- en andere stijgende kosten te betalen, en geeft een betere levenskwaliteit

Brussel, 5 december 2022 – Vastgoedspecialist Trevi stelt dat, in een moeilijke economische situatie, men zijn huis makkelijker zal kunnen verkopen op lijfrente. De vraag naar woningen op lijfrente, overstijgt vandaag nog altijd het aanbod. Volgens Trevi is dit een interessante formule, die vooral in Vlaanderen nog miskend is. Een verkoop op lijfrente laat de eigenaar toe in zijn woning te blijven wonen, met een maandelijkse aanvulling van zijn inkomen. Zeker in de huidige tijden van levensduurte, biedt dit heel wat meer levenskwaliteit aan senioren.

Over de eerste 9 maanden van dit jaar (januari-september) steeg het aantal panden dat werd aangeboden op lijfrente met 8,1% tegenover dezelfde periode vorig jaar (van 1448 panden in 2021 tot 1566 in 2022, cijfers van Immoweb). Trevi merkt ook een grote stijging op. In 2018 werden er 42 panden op lijfrente verkocht en in 2021 waren dat er maar liefst 60. Dit is een stijging van bijna 43% over drie jaar tijd.

De voornaamste reden dat eigenaars hun huis verkopen op lijfrente? Ze kunnen in hun eigen woning blijven wonen en krijgen een mooie maandelijkse aanvulling op hun inkomen. Een laag pensioen kan de stijgende levens- en energiekosten steeds moeilijker dekken waardoor verkopen op lijfrente een aantrekkelijke oplossing biedt. Steeds meer senioren merken, zeker in de huidige energiecrisis, dat ze de hoge (energie)rekeningen niet meer kunnen betalen als er geen extra geld binnenkomt. Vaak zit hun kapitaal immers in hun huis. Door hun huis op lijfrente te verkopen, krijgen ze maandelijks een rente. Dit helpt hen om uit de kosten te geraken en nog een bepaalde periode in hun eigen huis te blijven wonen.

Onze vastgoedmakelaars zien de vraag naar verkoop op lijfrente stijgen. Jammer genoeg merken we dat we op dit moment niet aan de vraag kunnen voldoen. Het beschikbare aanbod van panden die op lijfrente verkocht worden, ligt namelijk lager dan de vraag ernaar. Toch wint verkoop op lijfrente aan populariteit. In Brussel en Wallonië is het meer ingeburgerd dan in Vlaanderen, maar we zien wel een positieve evolutie.

Kim Ruysen, Managing Director van Trevi

Verkoop op lijfrente in de lift

In 2022 zag Trevi dat de meeste verkopers tussen de 70 en 75 jaar oud waren (41%), gevolgd door de 75- tot 80-jarigen (23%). In de meerderheid van de gevallen gaat het om “bezette lijfrente”; dit wil zeggen dat de senior in zijn huis blijft wonen voor onbepaalde duur. Tot slot, blijkt uit de cijfers dat 70% van de kopers van een pand op lijfrente tussen de 30 en 49 jaar oud is.

Een heel concreet en reëel voorbeeld van een verkoop op lijfrente. Meneer X (76 jaar oud) en mevrouw Y (72 jaar oud) wonen in Sint-Jans-Molenbeek in een mooi appartement van 141 m2 in uitstekende staat, met drie slaapkamers. Overal is dubbele beglazing aanwezig, de deur is geblindeerd en er is een individuele elektrische verwarming. De Trevi-makelaar bepaalde samen met de verkopers de vraagprijs voor de woning. In dit geval moest de koper concreet een aanbetaling van €40.000 doen bij het ondertekenen van het contract. Daarnaast zijn er maandelijkse betalingen van zo’n €890 euro, gedurende 15 jaar. De aktekosten van ongeveer €70.000 moesten binnen de vier maanden na ondertekening betaald worden.

Oplossing om onnodige stress te vermijden

‘We hebben gemerkt dat de situatie bij sommige senioren schrijnend is. Een van onze specialisten in verkoop op lijfrente ging onlangs bij een zeventiger langs die zijn huis op lijfrente wou verkopen. Hij zag dat er een mooie kroonluchter aan het plafond hing, waarvan slechts één lamp van de in totaal 3 licht gaf. Toen hij vroeg of hij kon helpen om de andere lampen te vervangen, vertelde de senior hem dat het een bewuste keuze was om elektriciteit te besparen. Dit zijn situaties die baat hebben bij een verkoop op lijfrente. De maandelijkse som die de verkoper krijgt, kan de senior in dit geval helpen om zijn kosten te dekken en kwalitatief te blijven leven in zijn eigen huis en buurt. Levenskwaliteit vinden we bij Trevi enorm belangrijk, ongeacht hoe jong of hoe oud je bent’, concludeert Ruysen.

Zie ook

Lijfrente
Verkoop van woningen op lijfrente zit in de lift
Steeds meer Belgen verkopen hun pand op lijfrente.
Lijfrente
Trevi: ‘In een moeilijke economische situatie verkoop je vlotter je woning op lijfrente'
De maandelijkse rente die de verkoper krijgt, helpt ook om de energie- en andere stijgende kosten te betalen, en geeft een betere levenskwaliteit.
Lijfrente
Woning (ver)kopen op lijfrente wint aan populariteit: wat houdt het precies in? En welke risico's loop je?
De aankoop van een woning hoeft niet noodzakelijk met een groot hypothecair krediet gepaard te gaan.