Startpagina » Is dit het juiste moment om te kopen? 
Vastgoedmarkt
09/02/2023

Is dit het juiste moment om te kopen?

Gezien de huidige economische situatie vragen veel potentiële kopers zich af of het wel het juiste moment is om in 2023 een huis te kopen of dat ze nog enkele maanden moeten wachten om te zien hoe de economie zich ontwikkelt. Hoewel vastgoed in België een

De evolutie van de vastgoedmarkt in 2022

2022 was het jaar waarin de energieprijzen sterk stegen, waardoor de zorgen van kopers veranderden. Een goede EPC-score is voor hen essentieel geworden om een goed maandelijks budgetevenwicht te bewaren door hoge gas- en elektriciteitsrekeningen te vermijden. Dit kwartaal wordt in het Trevi-netwerk nog duidelijker dat potentiële huizenkopers het energieverbruik van een woning als een centraal element beschouwen naast de andere criteria prijs-locatie-oppervlakte. Investeerders staan onder druk om te voldoen aan de Europese ambities van koolstofneutraliteit: zij streven naar een redelijk EPC-score om indexeringsbeperkingen bij verhuur te vermijden. De hypotheekrente, die sinds 2009 voortdurend is gedaald, heeft een door de centrale banken opgelegde correctie ondergaan als reactie op de economische en politieke situatie. Deze stijging van de tarieven heeft de toegang tot vastgoed moeilijker gemaakt voor veel Belgen die hun eerste vastgoedproject willen starten.

De afgelopen 15 jaar is het aantal huurders toegenomen, althans in de grote steden. Kopers vinden het veiliger om voorlopig te wachten of kunnen het zich gewoonweg niet veroorloven om in deze onstabiele omgeving te investeren. Zij houden daarom de vastgoedmarkt in de gaten en worden veeleisende huurders die op zoek zijn naar woningen met een goed EPC-certificaat (A, B, C) om geld te kunnen blijven besparen. Nu we het nieuwe jaar ingaan, is de vraag gerechtvaardigd of een vastgoedinvestering in de komende maanden nog zin heeft. Kan 2023 een ander jaar worden voor de Belgen? Is dit een cruciaal moment om huiseigenaar te worden of is wachten nog steeds aan de orde van de dag?

Mogelijke prijsdaling in 2023

Dat is goed nieuws om het jaar mee te beginnen: in 2023 wordt een daling van de huizenprijzen verwacht. In een op 12 januari 2023 gepubliceerd rapport van econoom Wouter Thierie meldt ING dat zij verwacht dat de vastgoedmarkt met 0,5% zal dalen, wat de trends bevestigt die in de laatste TTM (Trevi Trust Monitor) op 31 december 2022 zijn aangekondigd. Zelfs als deze daling niet significant is, zou zij niettemin het effect van de stijging van de rentevoeten, de materiaalprijzen en de energielast van toekomstige kopers verminderen.

Zoals we in oktober ook al hebben gemeld, zien we nog grotere prijsverschillen voor woningen met een lage energieprestatie. Dit zijn dus panden die veel goedkoper zullen zijn op de vastgoedmarkt.

Zoektocht naar energiezuinige panden

In een interview met de franstalige krant “L’Echo” merkt Kim Ruysen, CEO van Trevi, op dat een woning met een goede EPC-score één van de belangrijkste zoektochten van kopers is geworden. Hoewel het EPC-certificaat in België sinds 2011 verplicht is, was het nog nooit zo essentieel voor kopers. We kunnen dus een neerwaartse prijscorrectie verwachten voor deze energie-intensieve panden. Bij het verstrekken van kredieten zullen bankinstellingen alert zijn op woningen met een slechte EPC-score als er geen isolatiewerkzaamheden in de kosten zijn opgenomen.

Integendeel, nieuwe projecten met stijgende materiaalprijzen worden schaars. En het is geen geheim dat als het aanbod lager is dan de vraag, de prijzen zullen stijgen of op zijn minst stagneren.

De kloof tussen nieuwe of goed geïsoleerde woningen en woningen met een hoog energieverbruik zal in 2023 dus nog groter worden. Zo zullen woningen die energiezuinig zijn sneller en voor meer geld worden verkocht. (cfr laatste TTM )

Toch kan de aankoop van een pand voor energierenovatie een oplossing zijn als u het zich niet kunt veroorloven een huis te kopen met een A-, B- of C-score. Afhankelijk van de regio worden verschillende premies aangeboden als u ervoor kiest uw woning te isoleren volgens de geldende normen; u vindt de nodige informatie op de portaalsite belgium.be. Door uw pand te renoveren, kunt u de waarde ervan verhogen wanneer u het doorverkoopt en wordt het dus een verstandige investering.

Stabilisatie van de prijzen in 2023

In 2022 ging de hypotheekrente in België omhoog, waardoor de vraag naar en de toekenning van leningen werden afgeremd; een lening op 20 jaar evolueerde van 1,4% een jaar geleden naar 3,4% begin 2023. De hypotheekrente zou zich nu echter moeten stabiliseren in de loop van het jaar 2023. Zij zouden aan het begin van het jaar nog licht kunnen stijgen alvorens geleidelijk af te vlakken, afhankelijk van de concurrentie tussen bankinstellingen.

Goede ondersteuning is essentieel in 2023

Volgens Alexander Van Schandevyl, hoofd van de afdeling nieuwbouw bij Trevi, zullen er in 2023 meer nieuwbouwprojecten komen aangezien de markt zich in de tweede helft van 2023 zou stabiliseren. Banken zullen ook flexibeler omgaan met kopers die een nieuwe woning willen kopen, omdat dit een energiezuinige woning is zonder werkzaamheden die in de hypotheeklening moeten worden opgenomen.

Verschillende aankoopmogelijkheden zijn dus mogelijk in 2023 met de hoop dat de tarieven en prijzen betaalbaarder worden voor de Belgen.

De sleutel voor het komende jaar is zich te omringen met de juiste spelers die uw vastgoedproject tot leven kunnen brengen door u in elke fase te begeleiden. TREVI, met zijn uitgebreide kennis van de markt en zijn aanwezigheid in de 3 regio’s van het land, is de ideale partner op de nieuwe en bestaande vastgoedmarkt, voor investeringen en voor bedrijven in de immobiliënsector, en uiteraard ook voor lijfrentes. Met vastgoedexperts bij de hand kunt u dankzij een betrouwbare analyse van de markt met een gerust hart een woning aankopen. Om contact met ons op te nemen en een afspraak te maken, kunt u naar de Trevi contactpagina gaan.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons