Startpagina » TREVI TRUST MONITOR OP 22/01/2024 : 99.7
Vastgoedmarkt
10/04/2024

TREVI TRUST MONITOR OP 22/02/2024 : 99.7

‘De vastgoedmarkt kondigt zich in 2024 voorzichtig positief aan’
Brussel, 22 januari 2024 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt een nieuwe Trevi Trust Monitor (TTM) uit. Dit is de barometer voor het vertrouwen van de Trevi-agentschappen in de vastgoedmarkt. Deze TTM gaat over de bevindingen van het laatste semester van 2023, en biedt vooral een vooruitblik op 2024.

«De vastgoedmarkt kondigt zich in 2024 voorzichtig positief aan»

  • Kleine investeerders keren terug naar de vastgoedmarkt en kiezen voor nieuwbouw;
  • We gaan meer en meer naar een maatschappij met twee snelheden: de eigenaars/investeerders die meekunnen met de verjonging van het woningpark en de modale, en vooral jonge gezinnen, die langer op de huurmarkt aangewezen zijn;
  • De Trevi Trust Monitor voor het eerste semester van 2024 is 99,7.

Brussel, 3 april 2023 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt de Trevi Trust Monitor (TTM) uit voor het eerste trimester van 2023, de barometer voor het vertrouwen van de Trevi-agentschappen in de vastgoedmarkt. De TTM blijft staan op 101,9, net zoals in het laatste trimester van 2022. De opvallendste tendensen zijn dat er 6% meer woningen te koop zijn op de Belgische verkoopmarkt. Slechts weinig daarvan zijn nieuwbouwpanden, terwijl de vraag naar nieuwbouw stijgt. Daarnaast zal de gewijzigde wetgeving over de registratierechten in Brussel en Wallonië de vastgoedmarkt toegankelijker maken voor meer kopers. Bovendien kent de markt twee snelheden: panden in goede staat en met een EPC-score van C of beter verkopen aan de vraagprijs en worden gemiddeld sneller verkocht. Panden met grotere renovatiewerken of een EPC-score van D of slechter kunnen tot 10% onder de vraagprijs zakken en blijven gemiddeld langer in portefeuille. Tot slot ziet Trevi een even sterke interesse in de huurmarkt net als vorig trimester.

We gaan meer en meer naar een maatschappij op twee snelheden. Gezinnen die eigenaar zijn, zitten goed. Als ze kunnen investeren in een kleine tweede woning of er bijvoorbeeld één kunnen erven, zelfs in slechte staat, en ze die verhuren, krijgen ze er een goede huurprijs voor, aangezien de huurmarkt een vraagmarkt is.

Kim Ruysen, managing director van Trevi.

Voor heel wat jonge gezinnen en gezinnen die geen eigenaar zijn en over onvoldoende eigen middelen beschikken, worden woningen alleen maar onbereikbaarder. Waar deze gezinnen vroeger – als hun financiële situatie het toeliet – opteerden voor een goedkoper pand met veel werk dat ze renoveerden, worden ze nu geconfronteerd met de renovatieverplichting in Vlaanderen, een intrestvoet van nog altijd zo’n 3,5%, en banken die veel tijd nemen om te beslissen en die veel dossiers afkeuren, zeker als de EPC-score slecht is. Anderzijds betaalt men bij vernieuwbouw in de meeste gevallen terug 21% btw, want in de praktijk worden dergelijke projecten gedragen door professionelen voor wie de 6% regel werd afgeschaft. Zo krijgen we het woningpark niet fundamenteel vernieuwd. De overheden moeten beslissen wat ze willen en de nodige maatregelen nemen om te tonen dat ze het ook menen.

Kim Ruysen, managing director van Trevi.

Maatschappij met twee snelheden

De Trevi-agentschappen constateren dat panden met grotere renovatiewerken of een EPC-score van D of slechter, gemiddeld tot 13% onder de vraagprijs zakken en gemiddeld verkocht worden na 3 maanden. Panden in goede staat en met een EPC-score van C of beter worden gemiddeld verkocht na 6 weken en zakken gemiddeld tot 4% onder de vraagprijs. Ze merken ook op dat het voor kopers langer duurt om een krediet te krijgen van de bank, dat er minder kredieten goedgekeurd worden en dat steeds meer kopers een lening afsluiten op 25 jaar eerder dan op 20 jaar.
Daarnaast ziet Trevi een blijvende trend: de huurmarkt blijft verder boomen. Van het eerste naar het tweede semester van 2023 zien de Trevi-agentschappen een stijging van 15% in het aantal transacties voor huurwoningen. Door de grote vraag naar huurbare woningen, worden ook panden met een EPC-score van D of slechter gemakkelijk verhuurd. Bovendien kan de verhuurder de huur gewoon indexeren, ongeacht de staat van het pand. Volgens de agentschappen van Trevi steeg de gemiddelde huur met 3,9% van het eerste naar het tweede semester van 2023.

Interesse in vastgoedmarkt neemt terug toe

De Trevi-agentschappen merken dat een aantal gezinnen op zoek naar een gezinswoning en kleine investeerders opnieuw aangetrokken worden tot de vastgoedmarkt. De rentevoeten zijn wat gedaald en lijken nu te stabiliseren waardoor investeren in vastgoed opnieuw aantrekkelijker wordt. Kleine investeerders hebben vooral interesse in nieuwbouw, met name in kleinere opbrengsteigendommen zoals een studio of een klein appartement. De institutionele investeerders wachten nog af.
Tot slot stelt Trevi dat de staatsbon die uitkwam in augustus een impact heeft gehad op de investeringen in de vastgoedmarkt, en dat opnieuw kan hebben wanneer hij afloopt.

Mensen zijn altijd op zoek naar een goede investering voor hun geld. Ze weten dat het geld op de bank niet rendeert en zoeken naar alternatieven. Toen de (eerste) staatsbon uitkwam, vormde dit voor veel mensen een interessante investering. Doordat veel mensen intekenden op de staatsbon werd er minder geld geïnvesteerd in vastgoed. We gaan ervan uit dat, wanneer die eenjarige staatsbon afloopt, er opnieuw meer geld naar de vastgoedsector zal stromen. Vastgoed is en blijft nu eenmaal een van de meest stabiele investeringen. De cijfers van 2023 spreken voor zich: ondanks een zeer abrupte rentestijging over een korte periode zijn de vastgoedprijzen licht blijven stijgen. De markt van vraag en aanbod gecombineerd met het feit dat in ons land historisch gekozen wordt voor vaste rentevoeten en meer dan 70% van de bevolking eigenaar is, heeft een enorm stabiliserend effect op onze markt. Dat is de verklaring voor het vertrouwen in de vastgoedmarkt’

Kim Ruysen, managing director van Trevi.

Aan de redacties:

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met Aurélie Decoster bij Luna: via GSM +32 495 59 38 00 of via mail aurelie@luna.be

Over Trevi

Trevi maakt deel uit van de Emeria-groep. De Emeria-groep verenigt in heel Europa merken die gespecialiseerd zijn in aan- en verkoop, beheer van mede-eigendom, verhuurbeheer en vastgoedbeheer, en een aanbod aan vastgoeddiensten aanbiedt, gaande van plaatsbeschrijvingen en technische diagnoses tot verzekeringsmakelaardij, beveiliging, onderhoudswerken in mede-eigendommen of de verkoop van gebouwen.
In 2022 heeft Trevi 4.350 transacties uitgevoerd in nieuw en bestaand residentieel vastgoed.
Met haar merken Trevi, Syncura, Rencura, Gestea, Esset, Trea, Insure, OP en Esset ondersteunt Emeria dagelijks meer dan 50.000 klanten in elke fase van hun leven. Dit gaat van de eerste keuze om een pand te huren of te kopen, om er te gaan wonen, erfgoed op te bouwen, een bedrijf op te zetten of een inkomen aan te vullen.
Emeria is de nummer 1 in het beheer van mede-eigendommen, verhuurbeheer en vastgoedverhuur in België, Frankrijk en Duitsland, en nummer 2 in Zwitserland. Emeria is ook aanwezig in Luxemburg en is ook een van de Europese leiders op het gebied van vastgoedbeheer.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons