Startpagina » TREVI TRUST MONITOR AU 30/06/2022 : 103,1
Vastgoedmarkt
12/07/2022

TREVI TRUST MONITOR OP 30/06/2022: 103,1

TREVI Trust Monitor toont stabiliteit aan van de Belgische vastgoedmarkt

De vertrouwensbarometer stijgt lichtjes naar 103.1

De vertrouwensbarometer stijgt lichtjes naar 103.1

Brussel, 7 juli 2022 – Vastgoedspecialist TREVI brengt de TREVI Trust Monitor uit. Dit is een gloednieuwe vertrouwensbarometer gebaseerd op de mening van haar 35 Belgische vastgoedagentschappen. Uit de resultaten van de TTM blijkt dat de vastgoedmarkt redelijk stabiel gebleven is. Toch is er een lichte stijging van 0.6 in vergelijking met het vorige trimester. Het resultaat van de TTM ging namelijk van 102.5 in het eerste trimester naar 103.1 in het tweede trimester van 2022. Trevi verwacht dat ‘stabiliteit’ ook het kernwoord zal blijven voor het derde trimester van dit jaar.

De resultaten van de TREVI Trust Monitor voor het tweede trimester tonen aan dat de vastgoedmarkt in het algemeen stabiel gebleven is. 

Reële intrestvoeten zijn nog steeds negatief

Uit de TTM van het tweede trimester blijkt dat de evolutie van de aanvragen van potentiële kopers (voor eigen gebruik) voor 52% van de agentschappen stabiel gebleven is in vergelijking met het eerste trimester. Elders merken we een lichte daling in het aantal kopers doordat sommige panden buiten het budget komen te liggen van een aantal geïnteresseerden. Wanneer het aankomt op het aantal aanvragen van potentiële investeerders, is er een gelijkaardige trend op te merken. Zo merkt 39% van de agentschappen op dat het aantal aanvragen van potentiële investeerders stabiel gebleven is. Het legaal kader dat gaat over de belastbaarheid van huurinkomsten is nog steeds niet duidelijk gedefinieerd. Doordat deze discussie volop aan de gang is, wachten sommige investeerders nog even af.

Op 100 aanvragen zien alle Trevi-agentschappen dat appartementen het meest in trek zijn, zowel om te huren (84%) als om te kopen (61%). Dit is niet zo onverwacht want als we kijken naar welk vastgoedtype er het meeste vraag is, zijn dat tweeslaapkamerappartementen. Bijna 32% van alle aanvragen die binnenkomen bij de Trevi-agentschappen gaan over dit type vastgoed. Wat huizen betreft, gaat telkens iets meer dan 1/5 van de aanvragen over een huis van een gemiddelde grootte (minder dan 3, 3 en 4 kamers). De vraag naar vastgoedtypes wordt enerzijds sterk beïnvloed door de stijgende rentevoeten. Kopers willen de transactie zo snel mogelijk achter de rug hebben aangezien de rentevoeten week na week blijven stijgen. De reële intrestvoeten zijn nog altijd negatief aangezien de intrestvoeten nog altijd lager liggen dan de inflatie. Anderzijds liggen de kosten voor renovatiewerken enorm hoog door een schaarste aan basismaterialen. Dit leidt er ook toe dat het wat langer duurt eer te renoveren panden verkocht raken. Toch zeker in vergelijking met instapklare panden. Gemiddeld zijn er zo’n 15 bezoeken alvorens een pand verkocht wordt.

Transactievolume blijft stabiel

De Trevi-agentschappen zien op vlak van prijs geen al te grote veranderingen tijdens het tweede trimester. Volgens 60% van het Trevi-netwerk zijn de prijzen voor huizen stabiel. Deze trend blijkt ook van toepassing te zijn voor appartementen (70%) en bouwgronden (57%). Ook op vlak van prijsevolutie is de toestand van het huis van belang. Panden met een goede energiescore en waar weinig renovatiewerken in moeten gebeuren, raken sneller en duurder verkocht in vergelijking met panden die gerenoveerd moeten worden. In het algemeen ziet Trevi een lichte daling van de vraag naar vastgoed door de stijgende rentevoeten.

Tijdens het tweede trimester blijkt het transactievolume per vastgoedtype over alle Trevi-agentschappen heen stabiel te blijven. Gemiddeld 61% van het Trevi-netwerk ziet een stabilisering van het transactievolume voor huizen, appartementen en bouwgronden.

Kim Ruysen, CEO van Trevi verklaart: ‘We kunnen dus stellen dat het tweede trimester op alle vlakken gekenmerkt wordt door stabiliteit. Een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod is belangrijk, en we zien dat de markt hier zelf volop mee bezig is. Daarnaast merken we op dat er een lichte daling is in de vraag naar vastgoed. Dit geeft geïnteresseerden meer tijd om na te denken over hun potentiële aankoop. Eigenlijk kunnen we er dus van uitgaan dat de markt op dit moment op zijn eigen tempo terugkeert naar de situatie van voor de coronaperiode.’

Evolutie van de markt

Op basis van de tendensen van de huidige vastgoedmarkt, concludeert Ruysen het volgende: ‘We verwachten dat de markt zich ook in het komende trimester verder gaat stabiliseren, zowel op vlak van vraag en aanbod als op vlak van verkoopprijzen voor alle vastgoedtypes. De snelheid waaraan panden verkocht raken, zal nog steeds afhankelijk blijven van de toestand van het gebouw. Op dit moment worden panden verkocht aan of boven de vraagprijs, maar het aantal potentiële kopers per pand zakt omdat de koopkracht in het algemeen ook daalt. Panden in uitstekende staat, zullen nog steeds snel verkocht raken in vergelijking met panden die veel slaapkamers tellen, een slechte EPC-score hebben of gerenoveerd moeten worden. Verkopers van deze panden zullen soms langer moeten wachten eer hun pand verkocht raakt en in sommige gevallen hun verkoopprijs moeten laten zakken.’

Voor de redacteuren

De TREVI Trust Monitor is niet te verwarren met de TREVI-index.

De TREVI-index werd in januari 2005 gelanceerd om in te spelen op de vraag van een groeiend aantal spelers op de Belgische residentiële vastgoedmarkt: een uitgebreide vastgoedindex die regelmatig berekend werd op basis van duidelijke criteria.

Deze index was meer bepaald gebaseerd op de verkoopprijs van een staal van 7.500 onroerende goederen opgesteld in het trimester voorafgaand aan de publicatie. Het was een barometer van de evolutie van de residentiële vastgoedprijzen die driemaandelijks werd opgesteld op basis van een representatief staal van eigendommen verspreid over heel België.

De TREVI Trust Monitor (TTM) is een gloednieuwe vertrouwensbarometer gebaseerd op de meningen van de 35 Trevi-agentschappen verspreid over Brussel, Vlaanderen en Wallonië.
Concreet wordt de TTM berekend aan de hand van verschillende vragen over vier onderdelen, namelijk:

  • De evolutie van de aanvragen van potentiële kopers (voor eigen gebruik) en investeerders;
  • De vraag naar de verschillende vastgoedtypes (appartementen met 1, 2 of 3 of meer kamers en huizen met 3, 4 of 5 of meer kamers);
  • De verwachting van de prijsevolutie voor huizen (met tuin), appartementen en bouwgronden;
  • De verwachting van het transactievolume per vastgoedtype (huizen (met tuin), appartementen en bouwgronden).

Over TREVI

Trevi maakt deel uit van de Emeria-groep. De Emeria-groep verenigt in heel Europa merken die gespecialiseerd zijn in aan- en verkoop, beheer van mede-eigendom, verhuurbeheer en vastgoedbeheer, en een aanbod aan vastgoeddiensten aanbiedt, gaande van plaatsbeschrijvingen en technische diagnoses tot verzekeringsmakelaardij, beveiliging, onderhoudswerken in mede-eigendommen of de verkoop van gebouwen.

In 2021 heeft Trevi 4118 transacties uitgevoerd in nieuw en bestaand residentieel vastgoed.

Met haar merken TREVI, OP, Smart Syndic en Esset ondersteunt Emeria dagelijks meer dan 22.218 klanten in elke fase van hun leven. Dit gaat van de eerste keuze om een pand te huren of te kopen, om er te gaan wonen, erfgoed op te bouwen, een bedrijf op te zetten of een inkomen aan te vullen.

Emeria is de nummer 1 in het beheer van mede-eigendommen, verhuurbeheer en vastgoedverhuur in België, Frankrijk en Duitsland, en nummer 2 in Zwitserland. Emeria is ook aanwezig in Luxemburg en is ook een van de Europese leiders op het gebied van vastgoedbeheer.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons