Startpagina » Trevi Vastgoedindex op 30/06/2020: 120,25
Vastgoedmarkt
06/07/2020

Trevi Vastgoedindex op 30/06/2020: 120,25

EEN UITZONDERLIJKE VEERKRACHT?

Als er één trimester is dat zijn stempel zal drukken op de residentiële vastgoedsector, dan is dat wel het tweede trimester van 2020. We blikken kort terug:

COVID-19 steekt zijn verraderlijke kop op in de maand maart en zorgt voor de nodige opschudding. Twee elementen die duidelijk naar voren komen in de uitgebreide communicatie: enerzijds, wantrouwen over de evolutie van de Belgische vastgoedprijzen en, anderzijds, vrees voor de toekomst over de capaciteit of de wil van de consumenten om vastgoed aan te kopen. We zullen hier geen polemiek beginnen over de bron van de informatie omtrent de evolutie van de vastgoedprijzen, maar één blik op de ineenstorting van de financiële activa in diezelfde periode zegt genoeg.

Vandaag is de TREVI-index, die, nogmaals, gebaseerd is op de vastgoedprijzen van alle ‘ASSETS’ op het hele grondgebied, zo goed als ongewijzigd in vergelijking met de index van 31 maart. De residentiële vastgoedmarkt bewijst nog maar eens zijn uitzonderlijke veerkracht en zijn vermogen om spaargelden vrij te maken die geen andere uitweg meer zien. Onze voorspellingen in de media van begin april lijken tot nu toe volledig te stroken met de realiteit op de markt.  Intussen kennen we de marktvoorwaarden die eind februari doorslaggevend waren.

De realiteit op het terrein:

Onze verkoopteams, ongeacht hun activiteitensector (Invest – Nieuwbouw – Verhuur – Lijfrente – Tweedehandsmarkt) of hun geografische ligging, zijn allemaal even positief: de kopers stromen opnieuw toe en de eigenaars zijn bereid om te verkopen en zo de markt in evenwicht te brengen.

Enkele cijfers om dit standpunt te staven:

  • Op het vlak van de vraag: het aantal dagelijkse aanvragen ligt op precies hetzelfde niveau als in februari voor al onze afdelingen.
  • Transactievolume: na een piek in de eerste drie weken na de versoepeling van de lockdownmaatregelen stellen we vast dat het verkoopvolume opnieuw perfect vergelijkbaar is met het volume in de eerste twee maanden van 2020.
  • Op het vlak van de prijzen: de schattingen van onze experts liggen in het verlengde van de waarden die werden toegepast eind 2019, begin 2020. De waarden omgezet in verkoopprijzen voor de panden die wij te koop aanbieden leiden op korte termijn tot een verkoop, wat bewijst dat dit betrouwbare waarden zijn die aansluiten bij de verwachtingen van de markt.
  • Op het vlak van het aanbod: qua volume zitten we vandaag strikt gezien op hetzelfde niveau (huizen, appartementen, gronden, huurpanden, villa’s) als het gemiddelde van de maanden januari en februari 2020.

 

En nu?

We kijken met veel interesse uit naar onze volgende index op 30 september, want die zal bevestigen of de huidige standvastigheid van de markt behouden blijft. We zullen de essentiële parameters bekijken, namelijk:  de economische situatie en dus de tewerkstelling, de evolutie van de rente op hypothecaire leningen (een cruciale factor) en tot slot het aanbod op de markt. We herinneren eraan dat we, meermaals, de aandacht hebben gevestigd op de vermindering van het aanbod aan nieuwbouw en de onevenwichtige situatie die dit meebrengt: enerzijds een stijging van de prijzen in het ‘instapsegment’, op de tweedehandsmarkt en, anderzijds, een stijging van de huurprijzen vermits beleggers geen nieuwe panden op de markt kunnen brengen (de nieuwbouwmarkt bestaat hoofdzakelijk uit private beleggers).

Tot slot is het interessant om op te merken dat de recentste informatie wijst op een nieuwe daling van de rentevoeten. Dit zal zeker cruciaal zijn voor de standvastigheid van de markt.

 

Conclusie 

Hoewel die goede oude onheilsprofeten het ergste hadden voorspeld en zelfs spraken van een prijsdaling met 10% in 2020, moeten we vaststellen dat dit vandaag zeker niet zo is en dat we te maken hebben met een uitzonderlijk stabiele markt. Ook al zullen bepaalde marktsegmenten wellicht blijven achterophinken (we denken daarbij vooral aan de retail en bepaalde CORPORATE-segmenten), staat voor ons vast dat de grote meerderheid van de panden op de residentiële markt op hetzelfde niveau zal blijven als voor de crisis.

 

En zo zijn we aanbeland bij het cruciale element dat zowel private beleggers als kopers-bewoners in de ban houdt: het vermogen om hun kapitaal te beschermen tegen de meest uiteenlopende ups and downs. De financiële crisis van 2008 is er niet in geslaagd de residentiële vastgoedmarkt van zijn voetstuk te stoten.

En dat lijkt nu ook COVID-19 niet te lukken.

Daarom blijven we kopers aanraden om vastgoed aan te kopen, want zo kunnen ze een solide, duurzaam en sterk vermogen opbouwen met de hefboom van een lening die de rendementen zo hoog mogelijk houdt.

We zien elkaar over 3 maanden om te kijken of deze positieve elementen zich doorzetten!

 

***

Als geïntegreerde groep actief op de residentiële en bedrijfsvastgoedmarkt biedt Groep TREVI een volledig dienstenpakket aan, gaande van verkoop of verhuur over privatief beheer tot syndicusdiensten, property management of vastgoedexpertise. Gesterkt door zijn 160 medewerkers en 35 TREVI Partners, biedt Groep TREVI zijn diensten aan in heel België en het Groothertogdom Luxemburg. Op 31 december 2019 werd een geconsolideerde omzet van bijna 16.880.000 miljoen euro behaald.  

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons