Startpagina » Wet op de mede-eigendom – Verlenging van de termijn om de statuten in overeenstemming te brengen
Vastgoedmarkt
29/08/2013

Wet op de mede-eigendom - Verlenging van de termijn om de statuten in overeenstemming te brengen

De wet van 17 augustus 2013 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 22 augustus 2013 stelt dat de termijn voor het in overeenstemming brengen van de statuten van alle mede-eigendommen met de wet van 2010 uitgesteld werd tot 1 september 2014.

De mede-eigendommen wordt zeker aangeraden om de statuten in overeenstemming te brengen via een authentieke akte en dit om drie redenen:

– het merendeel van de statuten van mede-eigendommen is niet in overeenstemming met de wet van 1994. Maar de mogelijkheid die de wet biedt om de statuten in overeenstemming te brengen met een onderhandse akte is beperkt tot het in overeenstemming brengen met de bepalingen gewijzigd in 2010. Een mede-eigendom opgericht voor 1994 kan dus geen gebruik maken van deze mogelijkheid;

– het in overeenstemming brengen van de statuten is een belangrijke akte die overgelaten moet worden aan experts. Notarissen zijn als enige echt gespecialiseerd in het opstellen van basisaktes of reglementen van mede-eigendom. Advocaten of syndici kunnen dan wel veel weten over de mede-eigendom, maar niet over het opstellen van de statuten van mede-eigendommen;

– een authentieke akte erkend door een notaris is niet alleen inroepbaar tegen derden, ook tegen de toekomstige mede-eigenaars, maar is vooral ook uitvoerbaar. Met andere woorden, de authentieke akte heeft dezelfde macht als een vonnis. Dat geldt niet voor een onderhandse akte die alleen een contractuele waarde heeft.

Daarom heeft TREVI Groep een exclusieve overeenkomst afgesloten met enkele notarissen voor het in overeenstemming brengen van de statuten van de mede-eigendom. Op die manier:

– blijven de kosten verbonden aan het in overeenstemming brengen beperkt;

– krijgen alle mede-eigenaars de garantie geboden van een optimale juridische zekerheid.

Aarzel dus niet om dit te bespreken met uw syndicus of ons een mail te sturen op het adres services@trevi.be

Zie ook

Vastgoedmarkt
TREVI RELOCATION : Maak het voor uw personeel gemakkelijker om naar Brussel te verhuizen met onze nieuwe speciale afdeling
TREVI Relocation, een gloednieuwe afdeling binnen de vastgoedmakelaar TREVI, die al sinds 1980 succesvol opereert. Deze nieuwe afdeling heeft als doel de overgang van werknemers van ambassades, bedrijven en filialen naar de bruisende hoofdstad Brussel, België, te vereenvoudigen.
Vastgoedmarkt
10 fouten die u beter niet maakt als u van plan bent uw woning te verhuren.
In dit artikel bespreekt Trevi welke 10 valkuilen u moet vermijden om uw woning met een gerust hart te verhuren.
Vastgoedmarkt
TREVI TRUST MONITOR OP 31/03/2023 : 101.9
6% meer panden beschikbaar op de Belgische verkoopmarkt