Startpagina » 10 fouten die u beter niet maakt als u van plan bent uw woning te verhuren.
Vastgoedmarkt
27/04/2023

10 fouten die u beter niet maakt als u van plan bent uw woning te verhuren.

In dit artikel bespreekt Trevi welke 10 valkuilen u moet vermijden om uw woning met een gerust hart te verhuren.

Door de huidige economische situatie is de toegang tot vastgoed voor de Belgische bevolking steeds beperkter geworden. De inflatie heeft alle macro-economische domeinen van de samenleving getroffen en ook vastgoed ontsnapt daar niet aan. De koopkracht is in waarde gedaald en de hypotheekrente is gestegen, waardoor veel gezinnen niet meer in stenen kunnen investeren. Als gevolg daarvan hebben we een toename gezien van particulieren die een woning willen huren terwijl ze meer geld sparen voor een eventuele aankoop. Eigenaars die momenteel niet willen verkopen en liever wachten op een verandering in het economische klimaat, beginnen aan het huuravontuur. Maar is het echt gemakkelijk om het zonder makelaar te doen?

1. Pas op voor een te hoge schatting

Helaas is dit een veelgemaakte fout. Veel verhuurders weten niet genoeg over de huidige vastgoedmarkt om de maandelijkse huurprijs van hun woning in te schatten. In Brussel is het in het huidige economische klimaat niet ongewoon om de huur met 30 tot 40% boven de marktprijs te overschatten. Souheil Marso, hoofd van de afdeling verhuur bij Trevi, spreekt over zogenaamde ” burn-out ” panden die geen huurders vinden omdat ze veel te duur zijn in vergelijking met andere vergelijkbare panden. Wanneer de eigenaar besluit de prijs te verlagen, is het vaak te laat en wordt het pand verhuurd tegen een lagere prijs dan de werkelijke waarde.

De waardering van een pand is een complexe zaak die voortdurend varieert en evolueert in functie van de regio, de economische context, het gebouw en de voorzieningen in de omgeving… Het is dus noodzakelijk veel aandacht te besteden aan het bepalen van de juiste prijs en het pand niet te “verbranden” voordat het verhuurd is. Trevi werkt samen met de beste vastgoedexperts en laat ons toe om eigenaars een correcte waardering te bieden zodat ze snel een koper kunnen vinden.

2. Weten hoe u een advertentie voor uw woning moet schrijven

U denkt misschien dat dit het gemakkelijkste is en dat u alleen maar uw eigendom hoeft te promoten om huurders aan te trekken, maar pas op dat u niet in de illegaliteit valt! Souheil Marso herinnert ons eraan dat het verplicht is de PEB-score van uw woning te vermelden in elke vastgoedadvertentie. Als u geen energiecertificaat heeft of als het verlopen is (na 10 jaar), moet u beroep doen op een expert om een nieuw certificaat op te stellen. Dit is bijzonder belangrijk in het huidige economische klimaat, omdat de indexering van bepaalde eigendommen wordt geblokkeerd als ze een slechte EPB-score hebben. Ter herinnering, hier is de huidige regel die mogelijk kan worden verlengd:

Het bedrag en de aard van de gemeenschappelijke kosten moeten ook worden vermeld in de advertentie als die er zijn. Merk op dat het illegaal is om in de advertentie bepaalde soorten profielen te vermelden (“alleenstaand, geen kinderen”) omdat u van discriminatie zou kunnen worden beschuldigd.

Dit is wat Souheil Marso u adviseert toe te voegen aan uw advertentie, naast de EPC-score, de huurprijs en de gemeenschappelijke kosten

  • De grootte van uw woning, zodat huurders weten wat ze kunnen verwachten, evenals het aantal slaapkamers.
  • De uitrusting van de woning, zoals een volledig uitgeruste keuken of een wasmachine.
  • Zaken waarin huurders geïnteresseerd zullen zijn: een groot terras, goed licht, enz.
  • Je moet echter niet te veel zeggen, het belangrijkste is om de juiste balans te hebben met relevante informatie die direct ter zake komt.

Natuurlijk is dit gemakkelijker met een vastgoedkantoor dat voor u een advertentie kan opstellen en daarbij rekening kan houden met de wet en de specifieke regionale kenmerken, en dat over een uitgebreid netwerk beschikt van potentiële huurders die wachten op uw woning…

3. Planifiez correctement vos visitePlan uw kijkmomenten goed in

De meeste potentiële huurders zijn na hun werkdag beschikbaar om een woning te bekijken, dus het is essentieel om ruime tijdslots te hebben om iedereen tegemoet te komen. Bovendien is het het beste om één op één te bezichtigen, zodat je de persoon leert kennen en niet verdrinkt in een constante stroom van bezoekers. Het plannen van bezoeken kost uiteraard tijd, maar het zal u helpen om de juiste huurder voor u te vinden. Bij Trevi zorgen we voor de bezoeken voor onze verhuurders om hen zoveel mogelijk te ontlasten en leggen we hen vervolgens de serieuze en volledige aanvragen voor die we ontvangen hebben.

4. Sollicitatiedossiers: weten wat je moet doen

Het hebben van een aanvraagdossier met alle noodzakelijke informatie is bijzonder belangrijk voor een goed verhuurproces. Een verhuurder kan echter niet alles eisen van de kandidaat-huurder. Bijvoorbeeld, zoals Souheil Marso opmerkt: “de verhuurder mag de kandidaat-huurder om een bewijs van inkomen vragen, maar hij zal niet zijn laatste 3 loonbrieven en/of een arbeidscontract kunnen eisen. Het staat de kandidaat-huurder vrij om zijn inkomen naar eigen inzicht te bewijzen.” Dit kan het moeilijk maken voor verhuurders die geconfronteerd kunnen worden met nepdocumenten die enkel professionals vanuit hun ervaring kunnen herkennen. Bij Trevi worden we regelmatig geconfronteerd met vervalste loonfiches en kunnen we u indien nodig adviseren.

5. Informatie over het opstellen van het huurcontract

De opstelling van het huurcontract is een stap waarop u moet letten om zowel u als uw huurder te beschermen. Een huurcontract is pas geldig als er bepaalde informatie in staat; in Brussel moet bijvoorbeeld een referentiehuurprijs volgens een officiële databank in het huurcontract staan. Bovendien is er een verschil in opzegtermijnen merkbaar naargelang het huurcontract, maar niet alleen; de eigenaar kan uiteindelijk belastingen moeten betalen als hij of zij bijvoorbeeld kiest voor een huurcontract voor een gemeubileerd hoofdverblijf. Het is dus noodzakelijk zich vooraf te informeren.

Trevi heeft het geluk een beroep te kunnen doen op experts, waaronder een juridische dienst die de huurcontracten voortdurend bijwerkt. De verhuurder hoeft zich dus geen zorgen te maken.

6. Contante huurwaarborg?

Misschien weet u het niet, maar het is verboden om een kandidaat-huurder een huurwaarborg in cash te vragen. Bovendien mag bij een huurwaarborg op een geblokkeerde rekening niet meer dan 2 maanden waarborg gevraagd worden. Deze zogenaamde “klassieke” waarborg van 2 maanden kan worden opgesteld bij de bank of op de website van de FOD Financiën, maar is niet het enige type huurwaarborg dat bestaat. Het is dus belangrijk om al deze informatie in gedachten te hebben alvorens de sprong te wagen en het kan verstandig zijn om professioneel advies te vragen.

7. De plaatsbeschrijving is verplicht!

Inderdaad! Als u geen plaatsbeschrijving maakt met de kandidaat-huurder, zal dit bij het einde van het huurcontract in uw nadeel werken. Zonder plaatsbeschrijving wordt de uitgaande staat van de woning beschouwd als de inkomende staat. Dit betekent dat als uw huurder tijdens de huurperiode een deur of uw oven heeft kapotgemaakt, u niet kunt bewijzen dat deze in perfecte staat waren toen u de woning introk. Een goede plaatsbeschrijving moet gedetailleerd zijn en voorzien zijn van foto’s. De vermelding “keuken in goede staat” volstaat niet, zegt Souheil Marso. Idealiter wordt de plaatsbeschrijving uitgevoerd voordat u het pand intrekt of hoogstens een maand daarna. Dit kan worden gedaan door een expert waarbij de kosten door beide partijen worden gedeeld of in onderling overleg. Elke partij kan ook zijn eigen expert inschakelen. Er zijn dus verschillende manieren om dit te doen en het kan soms moeilijk zijn om de weg te vinden.

8. De ondertekening van het huurcontract: een formaliteit?

Helemaal niet! In werkelijkheid is de ondertekening van het huurcontract uiterst belangrijk. Alle nodige documenten moeten worden bijgevoegd:

  • EPC-certificaat van de woning (vaak op voorhand naar de huurder gestuurd zodat hij een kijkje kan nemen)
  • Bijlagen bij de huisvestingscode
  • Zoveel exemplaren als er partijen zijn
  • Eventuele andere noodzakelijke bijlagen bij het huurcontract (zoals huisregels).

“Een terugkerend probleem in deze fase is het ontbreken van bijlagen in het huurcontract, ook al is dit verplicht, benadrukt Souheil Marso. Op de pagina Bon Bail kunt u zien wat u moet aanleveren. Bij Trevi zorgen we er altijd voor dat het huurcontract voor huurders en verhuurders conform en volledig is om toekomstige problemen te vermijden.

9. De overhandiging van de sleutels heeft gevolgen

Als u zich er niet van verzekert dat alles is nageleefd door de kandidaat-huurder voordat u de sleutels overhandigt, kunt u in de problemen komen als bepaalde clausules niet worden nageleefd. U moet er dus voor zorgen dat deze punten vooraf zijn voldaan: de opmaak van de huurgarantie, de plaatsbeschrijving, de betaling van de eerste maand huur en het afsluiten van een woonverzekering.

10. Het niet registreren van de huurovereenkomst kan u problemen opleveren

De registratie van het huurcontract is verplicht binnen twee maanden na de startdatum en deze verplichting rust op de verhuurder. Deze registratie gebeurt op de website van de FOD Financiën en is volledig gratis. Doet u dit echter niet, dan kan uw huurder uw woning verlaten zonder opzegging of schadevergoeding; u kunt deze informatie raadplegen in de rubriek “Registratie van huurovereenkomsten” van de FOD Financiën. De vastgoedmakelaars van Trevi registreren het huurcontract altijd volgens de geldende maatregelen en termijnen.

Een complexer proces dan u denkt

Zoals u zult hebben gemerkt, kan de verhuur van uw woning alleen soms een echte hindernisbaan worden met de verschillende wettelijke vereisten die moeten worden nageleefd, de verplichte voorwaarden en de valkuilen die moeten worden vermeden. Een gesprek met een professionele partner kan u op termijn veel kopzorgen besparen. Trevi beschikt over een team van makelaars die hun vaardigheden ten dienste stellen van verhuurders. Hun doel? Het verhuurproces voor verhuurders verzorgen en optreden als tussenpersoon en bemiddelaar tussen verhuurder en huurder.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons