Startpagina » Alles wat u moet weten over de huurovereenkomsten
Vastgoedmarkt
19/05/2021

Alles wat u moet weten over de huurovereenkomsten

In een vorig artikel namen we de verschillende huurovereenkomsten die in België bestaan onder de loep. Vandaag gaan we in op de inhoud van een huurovereenkomst en op de verplichtingen van de verhuurder en de huurder gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst.

Wat is een huurovereenkomst?
Een huurovereenkomst is een contract tussen een eigenaar (de verhuurder) en een huurder. Dit schriftelijk contract is sinds juni 2007 verplicht. Vóór deze datum waren ook mondelinge huurovereenkomsten geldig. Het is heel goed mogelijk om mondelinge afspraken die voor deze datum zijn gemaakt schriftelijk vast te leggen.

Wat zijn de verplichte vermeldingen?
Om rechtsgeldig te zijn, moet een huurovereenkomst de volgende gegevens bevatten:

  • naam, voornaam, geboortedatum en -plaats van zowel de verhuurder als de huurder;
  • het adres en de beschrijving van het gehuurde goed;
  • de datum waarop de overeenkomst in werking treedt en de duur ervan;
  • het bedrag van de huur en de lasten;
  • de datum van ondertekening van de huurovereenkomst.

Als bijlage bij de huurovereenkomst wordt een plaatsbeschrijving gevoegd die bij het inhuizen door beide partijen wordt opgemaakt. Daarin wordt de algemene toestand van het pand zo gedetailleerd mogelijk beschreven. Dit is zeer belangrijk, vooral op de dag waarop de huurder uit het pand vertrekt. De huurder is verplicht de woning in dezelfde staat terug te geven als toen hij erin trok. Raadpleeg voor meer informatie ons volledig artikel.

De huurovereenkomst registreren
De huurovereenkomst moet worden geregistreerd bij het bevoegde Kantoor rechtszekerheid d.w.z. het kantoor dat gevestigd is in het bevoegdheidsgebied van het gehuurde goed. Als u twijfelt met welk kantoor u contact moet opnemen, kan de Kamer van Notarissen u helpen.

Registreren kan ook online via de MyRent-toepassing.

Welke aanpak u ook kiest, de registratie is gratis. Dit moet gebeuren binnen 2 maanden na de ondertekening tussen beide partijen.

Het doel van deze registratie is zowel de eigenaar als de huurder te beschermen.

Voor de huurder: hij is beschermd in geval van verkoop. Dit betekent dat de eigenaar hem niet kan uitzetten. De eigenaar moet dus wachten tot het einde van de huurovereenkomst om het pand terug te krijgen.

Als een huurovereenkomst die is gesloten voor een hoofdverblijfplaats voor een periode van ten minste 3 jaar niet is geregistreerd, kan de huurder die zonder opzegging beëindigen.

Om de rest van het artikel te lezen, ga naar de OP website!

Zie ook

Geen onderdeel van een categorie
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons
Vastgoedmarkt
TREVI TRUST MONITOR OP 22/02/2024 : 99.7
‘De vastgoedmarkt kondigt zich in 2024 voorzichtig positief aan’
Geen onderdeel van een categorie
Vastgoedmarkt
Trevi zet het jaar goed in!
We krijgen er 42 super-collega’s bij. Welkom aan de Honesty-tribe, die voortaan deel uitmaakt van de marktleider in vastgoed in Brussel én Wallonië