Startpagina » TREVI TRUST MONITOR OP 31/03/2023 : 101.9
Vastgoedmarkt
05/04/2023

TREVI TRUST MONITOR OP 31/03/2023 : 101.9

6% meer panden beschikbaar op de Belgische verkoopmarkt
Brussel, 3 april 2023 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt de Trevi Trust Monitor (TTM) uit voor het eerste trimester van 2023, de barometer voor het vertrouwen van de Trevi-agentschappen in de vastgoedmarkt.

“6% meer vastgoed op de Belgische residentiële markt”.
Brussel, 3 april 2023 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt de Trevi Trust Monitor (TTM) uit voor het eerste trimester van 2023, de barometer voor het vertrouwen van de Trevi-agentschappen in de vastgoedmarkt. De TTM blijft staan op 101,9, net zoals in het laatste trimester van 2022. De opvallendste tendensen zijn dat er 6% meer woningen te koop zijn op de Belgische verkoopmarkt. Slechts weinig daarvan zijn nieuwbouwpanden, terwijl de vraag naar nieuwbouw stijgt. Daarnaast zal de gewijzigde wetgeving over de registratierechten in Brussel en Wallonië de vastgoedmarkt toegankelijker maken voor meer kopers. Bovendien kent de markt twee snelheden: panden in goede staat en met een EPC-score van C of beter verkopen aan de vraagprijs en worden gemiddeld sneller verkocht. Panden met grotere renovatiewerken of een EPC-score van D of slechter kunnen tot 10% onder de vraagprijs zakken en blijven gemiddeld langer in portefeuille. Tot slot ziet Trevi een even sterke interesse in de huurmarkt net als vorig trimester.

De verandering in de wetgeving over de registratierechten in Brussel en Wallonië zal de vastgoedmarkt toegankelijker maken voor potentiële kopers. Dat is een mooi vooruitzicht’

Kim Ruysen, managing director de Trevi.

Verkooptermijnen & onderhandelingsmogelijkheden voor bestaand vastgoed

De TTM voor het eerste trimester van 2023 bevestigt dat de vastgoedmarkt in het algemeen stabiliseert. Het aantal aanvragen van kopers (voor eigen gebruik) blijft redelijk stabiel en het aantal aanvragen van investeerders daalt lichtjes. Het aantal panden op de Belgische vastgoedmarkt – over het algemeen een huizenmarkt – stijgt met 6% voor huizen en met 3% voor appartementen. De doorlooptijd voor panden met een EPC-score van A, B of C is gemiddeld 2 tot 4 weken. Voor panden met EPC-score lager dan C bedraagt de doorlooptijd gemiddeld 2 tot 3 maanden.
Daarnaast merkt Trevi op dat onderhandelingen niet of beperkt mogelijk zijn voor panden met een EPC-score van A, B of C. Voor panden met een EPC-score van D of slechter, en dus met grotere renovatiewerken, kunnen de biedingen tot 10% onder de vraagprijs zakken.

Vastgoedmarkt in Vlaanderen vs. Brussel & Wallonië

De Trevi-agentschappen zien wel dat de vastgoedmarkt anders loopt in Vlaanderen dan in Brussel en Wallonië. De markt in Vlaanderen pikt minder snel op in het eerste trimester dan in Brussel en Wallonië waar de vastgoedmarkt op een gelijkaardige manier doorzet ondanks de licht stijgende rentevoeten.
Ruysen legt uit:

‘De marktsituatie in Vlaanderen is anders dan in Brussel en Wallonië. Dit is voornamelijk te wijten aan de renovatieverplichting bij panden, de algemene stijging van de rentevoeten en van de prijs van bouwmaterialen. Deze drie elementen zorgen ervoor dat potentiële kopers langer nadenken over een aankoop van een pand met een EPC-score van D of slechter, of een pand waar veel renovatiewerken in nodig zijn. Toch is er wel een financiële stimulans: de registratierechten voor panden zakken namelijk van 3% naar 1% voor wie gaat renoveren. Voor wat betreft de vastgoedmarkt in Brussel en Wallonië, verwachten we dat deze vanaf april 2023 een boost zal krijgen door de wijziging van de vermindering van de belastbare grondslag van de registratierechten. Hierdoor zal de vastgoedmarkt toegankelijker worden voor een groter aantal potentiële kopers.

Concreet zal het abattement in Brussel stijgen van € 175.000 naar € 200.000. Kopers hoeven met andere woorden geen registratierechten (12,5%) te betalen op een eerste schijf van € 200.000. Als de aankoopprijs van een pand hoger is dan € 200.000, bespaart de koper € 25.000 aan registratierechten, voor panden van maximaal € 600.000. In Wallonië stijgt het abattement van € 20.000 naar € 40.000 voor een pand van maximaal € 350.000.

Grote vraag naar nieuwbouwprojecten

Het Trevi-netwerk merkt dit trimester eens zo hard op dat er een acuut tekort is aan nieuwbouwprojecten (huizen en appartementen) in heel België. Dit komt onder andere door de trage aflevering van bouwvergunningen voor grote residentiële projecten en de stijgende bouwkosten, zowel de materiaal als de arbeidskrachten. Hierdoor zien sommige bouwontwikkelaars zich genoodzaakt om de commercialisering van een project uit te stellen. De weinige nieuwbouwpanden die op de markt zijn worden snel verkocht, ondanks de stijgende verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen.

De huurmarkt is een verhuurdersmarkt

De huurmarkt blijft een verhuurdersmarkt, met stijgende huurprijzen, vooral in Brussel en de centrumsteden. Er is een grote groep die door de hogere intresten en de duurdere renovatiekosten/gestegen nieuwbouwprijzen de aankoop van een woning moeten uitstellen. Verder is er het groeiend aantal alleenstaanden, voor wie kopen altijd al moeilijk was en nu dus nog onbereikbaarder. En dan zijn er ook de expats en young professionals die op zoek zijn naar appartementen dicht bij hun werkplek. De arbeidsmarkt is in volle bloei en de huurmarkt pikt zijn graantje mee.

Op dit moment bereikt de markt stilletjes aan een evenwicht. De situatie in het eerste semester van 2023 is verbeterd tegenover die van het laatste semester van 2022. We verwachten dat de markt terug meer kopers zal aantrekken in het tweede trimester van 2023

Kim Ruysen

Voor de redacteuren

De Trevi Trust Monitor (TTM) is een vastgoed-vertrouwensbarometer gebaseerd op de meningen van de 35 Trevi-agentschappen verspreid over Brussel, Vlaanderen en Wallonië.
Concreet wordt de TTM berekend aan de hand van verschillende vragen over vier onderdelen, namelijk:

  • De evolutie van de aanvragen van potentiële kopers (voor eigen gebruik) en investeerders;
  • De vraag naar de verschillende vastgoedtypes (appartementen met 1, 2 of 3 of meer kamers en huizen met 3, 4 of 5 of meer kamers);
  • De verwachting van de prijsevolutie voor huizen (met tuin), appartementen en bouwgronden;
  • De verwachting van het transactievolume per vastgoedtype (huizen (met tuin), appartementen en bouwgronden).

Aan de redacties:

Wens je meer informatie of een interview? Neem dan contact op met Aurélie Decoster bij Luna: via GSM +32 495 59 38 00 of via mail aurelie@luna.be

Over Trevi

Trevi maakt deel uit van de Emeria-groep. De Emeria-groep verenigt in heel Europa merken die gespecialiseerd zijn in aan- en verkoop, beheer van mede-eigendom, verhuurbeheer en vastgoedbeheer, en een aanbod aan vastgoeddiensten aanbiedt, gaande van plaatsbeschrijvingen en technische diagnoses tot verzekeringsmakelaardij, beveiliging, onderhoudswerken in mede-eigendommen of de verkoop van gebouwen.
In 2022 heeft Trevi 4.350 transacties uitgevoerd in nieuw en bestaand residentieel vastgoed.
Met haar merken Trevi, Syncura, Rencura, Gestea, Esset, Trea, Insure, OP en Esset ondersteunt Emeria dagelijks meer dan 50.000 klanten in elke fase van hun leven. Dit gaat van de eerste keuze om een pand te huren of te kopen, om er te gaan wonen, erfgoed op te bouwen, een bedrijf op te zetten of een inkomen aan te vullen.
Emeria is de nummer 1 in het beheer van mede-eigendommen, verhuurbeheer en vastgoedverhuur in België, Frankrijk en Duitsland, en nummer 2 in Zwitserland. Emeria is ook aanwezig in Luxemburg en is ook een van de Europese leiders op het gebied van vastgoedbeheer.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons