Startpagina » TREVI TRUST MONITOR OP 31/12/2022 : 101.9
Geen onderdeel van een categorie
Vastgoedmarkt
20/01/2023

TREVI TRUST MONITOR OP 31/12/2022 : 101.9

“Huren en nieuwbouw worden duurder in 2023”

Brussel, 19 januari 2023 – Residentieel vastgoedspecialist Trevi brengt de Trevi Trust Monitor (TTM), barometer voor het vertrouwen in vastgoedmarkt, uit voor het vierde trimester van 2022. Die gaat van 102,8 in Q3, naar 101,9 in Q4. De grote trends zijn de stijging van de vraag naar huurwoningen en van de huurprijzen; en de stijgende interesse in maar ook prijzen van bouwgronden en nieuwbouw. Trevi zag zijn verhuurmarkt stijgen met 12% in 2022. Een interessante evolutie is verder dat Trevi vaststelt dat onze oosterburen hun weg naar ons vastgoed vinden, gezien de torenhoge vastgoedprijzen in Duitsland. 

De resultaten van de Trevi Trust Monitor voor het vierde trimester tonen dat huren aan populariteit won in 2022. De huurprijzen stegen ook wel, door de grotere vraag, en ook door de indexering van de huurprijzen (en voor de eigenaars van het KI). Er was ook meer interesse in nieuwbouw; Trevi ziet een stijgende vraag naar bouwgronden. Vooral nieuwe rijhuizen en driegevelwoningen zullen volgens hen populair zijn de komende jaren. Want bouwen is ook wel flink duurder geworden.

Kim Ruysen, Managing Director van Trevi, legt uit:

Bouwen is vaak makkelijker en sneller dan renoveren, zeker op het vlak van energiezuinigheid en voor een wat ouder huis. En de energiescore bleef, net zoals in Q3, een essentiële factor. We voorzien dus in 2023 een verdere stijging van de prijzen van de bouwgrond. Maar bouwmaterialen zijn ook 20 à 30% duurder geworden, en de koopkracht van de Belgen is gedaald door de duurdere energie en de inflatie in het algemeen. De leencapaciteit is daarnaast gedaald door de duurdere hypotheekleningen. Voor wie daar (nog) niet de middelen voor heeft, is huren dan ook een populaire optie. We voorzien dus in 2023 ook een verdere stijging van de huurprijzen.

De trend van Q3 2022 zet zich verder in Q4: de vastgoedmarkt koelt verder af

De resultaten van de TTM bevestigen dat de vastgoedmarkt afkoelt. Het aantal aanvragen van kopers (voor eigen gebruik) en investeerders daalt en het aantal panden op de markt blijft stabiel. De TTM daalt concreet met 0,9% in vergelijking met het vorige trimester. Het resultaat van de TTM ging namelijk van 102,8 in het derde trimester, naar 101,9 in het vierde trimester van 2022.

Energiescore blijft cruciaal

Het wordt in dit trimester nog duidelijker in het Trevi-netwerk dat potentiële kopers het energetisch verbruik van een pand cruciaal vinden. De meeste potentiële kopers willen een pand met een EPC-score van A, B of C, of in het algemeen een pand in uitstekende staat. De verkooptermijnen voor een pand met een hoge EPC-score (A, B of C) verkopen meestal binnen de maand, terwijl panden met een lagere EPC-score ongeveer 3 maanden in portefeuille blijven.

Volgens Statbel zijn de prijzen van rijhuizen en driegevelwoningen, op 11 jaar tijd gestegen met 40%, tot gemiddeld €252.000. Daarnaast merkt Trevi op dat onderhandelingen wel mogelijk zijn. Voor panden met een EPC-score van A of B, ontvangt Trevi biedingen van kopers die gemiddeld tot maximaal 3% onder de vraagprijs liggen. Voor panden met een EPC-score van C of lager, kunnen de biedingen soms tot 10% onder de vraagprijs zakken.

De gemiddelde hypotheekrente voor particulieren is daarnaast op 7 maanden tijd verdubbeld. De gemiddelde variabele hypotheekrente voor 1 jaar met een quota van 80% voor de hierboven vermelde gemiddelde woningprijs van 252.000 euro, ging van 1,74% in mei 2022 naar 3,53% in december 2022. Dit komt overeen met een verhoging van de maandelijkse betaling op 20 jaar van €1.135 naar €1.454, met andere woorden een stijging van 28%.

Onze vastgoedagentschappen stellen vast dat er meer panden verhuurd werden in 2022 dan een jaar eerder. Concreet is het aantal transacties met 12% over heel 2022. Dit is een opvallende tendens die zich zal verderzetten in 2023. Ook de huurprijs steeg gemiddeld met 4% in 2022. Dit biedt meer opportuniteiten voor investeerders, zolang de overheid natuurlijk huuropbrengsten niet fiscaal belast, wat investeringen in de vastgoedmarkt zou ontmoedigen

Kim Ruysen

Belgische vastgoedmarkt trekt Duitsers aan

Het Trevi-agentschap in Eupen merkt verder een zeer opvallende trend op. Steeds meer Duitsers lijken hun weg te vinden naar de Belgische vastgoedmarkt. De gemiddeld lagere kostprijs van panden in België spreekt onze oosterburen met name aan. De interesse van Duitsers in de Belgische vastgoedmarkt, aan de landsgrens, is er altijd wel al het geweest, maar is nu duidelijk toegenomen. Ongeveer 8 op de 10 kopers die vandaag in het Duitstalig landsgedeelte een pand aankopen, zijn Duitsers.

In de pers:

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons