De TREVI-index sluit op 30.06.2021 af op 126,2, een bevestiging van twee belangrijke trends:
a) De markt stabiliseert in stijgende lijn
Na een sterke stijging in het eerste trimester keken we nieuwsgierig uit naar de evolutie van de index aan het einde van dit tweede trimester.
We zien dat de stijging vastgesteld in de eerste 3 maanden van het jaar bevestigd wordt, want nu kunnen we spreken van een toename met ongeveer 5% op jaarbasis voor de eerste 6 maanden.
b) De vastgoedmarkt blijft ruimschoots beter presteren dan de inflatie en de stijging van de voorbije jaren.
We stellen immers vast dat de stijging van 5% op jaarbasis het beste opgetekende resultaat is sinds meer dan 5 jaar en we zien geen enkel teken dat deze stijging zou verzwakken.
We zijn vandaag dan ook gerustgesteld over de goede evolutie van de Belgische residentiële markt.
c) Transactievolume
Binnen onze groep, die actief is op het volledige grondgebied, hebben we een stijging vastgesteld van 10% in de eerste 6 maanden van het jaar, in vergelijking met de cijfers opgetekend in juni 2020.
Uiteraard werden die cijfers sterk beïnvloed door de eerste lockdown als gevolg van covid. Toch is het interessant om op te merken dat de activiteiten opgetekend in het 1e trimester van 2021 grotendeels overeenstemmen met die van 2019, toen de verdeling tussen investeerders en kopers-bewoners ook redelijk stabiel was.
d) Een aanhoudend zwak algemeen aanbod
Ondanks de korte heropleving in het begin van het voorjaar, moeten we vaststellen dat het aanbod lager ligt dan een jaar geleden (-9%). Deze daling geldt voor het volledige grondgebied en zowel voor nieuwbouw als voor bestaand vastgoed.
We zien ook dat de vertraging in de aflevering van vergunningen blijft aanhouden en dat speelt een grote rol in de aanhoudende stijging van de prijzen.
Deze situatie zal enkel verbeteren als er nieuwe woningen worden gebouwd. Want om dit zo verhoopte evenwicht te bereiken, is een groter volume nodig dan de bestaande panden die te koop worden aangeboden door particuliere eigenaars, een volume dat enkel gecreëerd kan worden door de grote actoren in de woningbouw.
e) Een ‘sniper’-markt
Hoewel het aanbod beperkt blijft en het enthousiasme van de kopers niet afneemt, zien we gelukkig ook dat de kandidaat-kopers een heel nauwkeurig en scherp beeld hebben van de juiste waarde van de te koop aangeboden panden.
Hoewel onze experts nu precies weten wat ‘de juiste prijs’ is, laten sommige eigenaars zich toch verleiden om hun verkoopprijs net ietsje, of soms zelfs veel, hoger te leggen.
Het gevolg laat niet op zich wachten: het pand vindt geen koper! Waarom? Heel eenvoudig, omdat kopers heel snel echte experts zijn geworden in het segment van de panden die hen interesseren en ze kunnen met een verrassende chirurgische precisie de juiste prijs bepalen.
Conclusies en perspectieven
We gaan in de richting van een gezond evenwicht op de markt. We kunnen pas echt van een evenwicht spreken als het aanbod aan nieuwbouw opnieuw zijn vertrouwde ritme terugvindt. Die opmerking geldt trouwens voor het volledige grondgebied, maar toch vooral voor het Brussels Gewest.
Omdat de rentevoeten van de hypothecair kredieten heel aantrekkelijk blijven voor de lener, hoeven we ons de komende maanden niet aan een vertraging of een verstoring te verwachten. Het is volgens ons zelfs niet onredelijk om uit te gaan van lage tarieven in de komende 24 maanden … en langer.
Onze prognoses voor groei in het jaar 2021 worden dus steeds duidelijker. We blijven onder onze prognose van het vorige trimester en gaan voor 2021 uit van een stijging van ongeveer 5%.
Tot slot volgen we ook met belangstelling de verbetering van het economische klimaat dankzij de opklaringen aan de covidhemel. Als de vaccinatiecampagne zo efficiënt en goed georganiseerd blijft lopen, zullen alle activiteiten opnieuw hun normale tempo … en misschien zelfs een sneller tempo bereiken.
Het V-vormig herstel, dat soms in vraag werd gesteld, zou er kunnen komen en zo opnieuw het vertrouwen herstellen. Dat zal de vastgoedmarkt alleen maar ten goede komen, want dan zal die zowel worden gestuwd door beleggers als door kopers-bewoners die opnieuw werkzekerheid hebben … en dus ook zekerheid over hun capaciteit tot terugbetaling.
Eind september zullen we de eerste tekenen zien van de waarderingselementen waarmee we dan de kracht van de economische groei kunnen meten die zich snel zal laten voelen in de consumptiecijfers. We blijven dus zeker optimistisch over het residentiële marktsegment en blijven het segment van het bedrijfsvastgoed op de voet volgen, want in dit segment hebben de gevolgen van de covidcrisis zich nog niet helemaal laten voelen.