Startpagina » Trevi Vastgoedindex op 30/06/2021 : 126,20
Vastgoedmarkt
06/07/2021

Trevi Vastgoedindex op 30/06/2021 : 126,20

Residentieel vastgoed behoudt zijn gezond verstand! ENKEL RUST IN HET VERSCHIET

 

De TREVI-index sluit op 30.06.2021 af op 126,2, een bevestiging van twee belangrijke trends:

a)    De markt stabiliseert  in stijgende lijn

Na een sterke stijging in het eerste trimester keken we nieuwsgierig uit naar de evolutie van de index aan het einde van dit tweede trimester.

We zien dat de stijging vastgesteld in de eerste 3 maanden van het jaar bevestigd wordt, want nu kunnen we spreken van een toename met ongeveer 5% op jaarbasis voor de eerste 6 maanden.

b)    De vastgoedmarkt blijft ruimschoots beter presteren dan de inflatie en de stijging van de voorbije jaren.

We stellen immers vast dat de stijging van 5% op jaarbasis het beste opgetekende resultaat is sinds meer dan 5 jaar en we zien geen enkel teken dat deze stijging zou verzwakken.

We zijn vandaag dan ook gerustgesteld over de goede evolutie van de Belgische residentiële markt.

c)    Transactievolume
Binnen onze groep, die actief is op het volledige grondgebied, hebben we een stijging vastgesteld van 10% in de eerste 6 maanden van het jaar, in vergelijking met de cijfers opgetekend in juni 2020.

Uiteraard werden die cijfers sterk beïnvloed door de eerste lockdown als gevolg van covid. Toch is het interessant om op te merken dat de activiteiten opgetekend in het 1e trimester van 2021 grotendeels overeenstemmen met die van 2019, toen de verdeling tussen investeerders en kopers-bewoners ook redelijk stabiel was.

d)    Een aanhoudend zwak algemeen aanbod

Ondanks de korte heropleving in het begin van het voorjaar, moeten we vaststellen dat het aanbod lager ligt dan een jaar geleden (-9%). Deze daling geldt voor het volledige grondgebied en zowel voor nieuwbouw als voor bestaand vastgoed.

We zien ook dat de vertraging in de aflevering van vergunningen blijft aanhouden en dat speelt een grote rol in de aanhoudende stijging van de prijzen.

Deze situatie zal enkel verbeteren als er nieuwe woningen worden gebouwd. Want om dit zo verhoopte evenwicht te bereiken, is een groter volume nodig dan de bestaande panden die te koop worden aangeboden door particuliere eigenaars, een volume dat enkel gecreëerd kan worden door de grote actoren in de woningbouw.

e)    Een ‘sniper’-markt

Hoewel het aanbod beperkt blijft en het enthousiasme van de kopers niet afneemt, zien we gelukkig ook dat de kandidaat-kopers een heel nauwkeurig en scherp beeld hebben van de juiste waarde van de te koop aangeboden panden.

Hoewel onze experts nu precies weten wat ‘de juiste prijs’ is, laten sommige eigenaars zich toch verleiden om hun verkoopprijs net ietsje, of soms zelfs veel, hoger te leggen.

Het gevolg laat niet op zich wachten: het pand vindt geen koper!  Waarom? Heel eenvoudig, omdat kopers heel snel echte experts zijn geworden in het segment van de panden die hen interesseren en ze kunnen met een verrassende chirurgische precisie de juiste prijs bepalen.

Conclusies en perspectieven

We gaan in de richting van een gezond evenwicht op de markt. We kunnen pas echt van een evenwicht spreken als het aanbod aan nieuwbouw opnieuw zijn vertrouwde ritme terugvindt.  Die opmerking geldt trouwens voor het volledige grondgebied, maar toch vooral voor het Brussels Gewest.

Omdat de rentevoeten van de hypothecair kredieten heel aantrekkelijk blijven voor de lener, hoeven we ons de komende maanden niet aan een vertraging of een verstoring te verwachten. Het is volgens ons zelfs niet onredelijk om uit te gaan van lage tarieven in de komende 24 maanden … en langer.

Onze prognoses voor groei in het jaar 2021 worden dus steeds duidelijker. We blijven onder onze prognose van het vorige trimester en gaan voor 2021 uit van een stijging van ongeveer 5%.
Tot slot volgen we ook met belangstelling de verbetering van het economische klimaat dankzij de opklaringen aan de covidhemel. Als de vaccinatiecampagne zo efficiënt en goed georganiseerd blijft lopen, zullen alle activiteiten opnieuw hun normale tempo … en misschien zelfs een sneller tempo bereiken.

Het V-vormig herstel, dat soms in vraag werd gesteld, zou er kunnen komen en zo opnieuw het vertrouwen herstellen. Dat zal de vastgoedmarkt alleen maar ten goede komen, want dan zal die zowel worden gestuwd door beleggers als door kopers-bewoners die opnieuw werkzekerheid hebben … en dus ook zekerheid over hun capaciteit tot terugbetaling.

Eind september zullen we de eerste tekenen zien van de waarderingselementen waarmee we dan de kracht van de economische groei kunnen meten die zich snel zal laten voelen in de consumptiecijfers. We blijven dus zeker optimistisch over het residentiële marktsegment en blijven het segment van het bedrijfsvastgoed op de voet volgen, want in dit segment hebben de gevolgen van de covidcrisis zich nog niet helemaal laten voelen.

OP-TREVI GROUP is actief in de sectoren van de vastgoeddiensten in België en het Groothertogdom Luxemburg.
In 2020, gesterkt door zijn 268 medewerkers en zijn netwerk van 35 kantoren, beheerde OP-Trevi Group 33.300 panden als syndicus en 5.300 als huurbeheerder. OP-Trevi Group sloot meer dan 4.118 transacties af voor nieuw residentieel vastgoed en bedrijfsvastgoed. OP-TREVI GROUP staat elke dag meer dan 22.218 klanten bij in elke stap van hun leven. Van bij de keuze om een vastgoed te huren of te kopen, om in te wonen, een vastgoedvermogen op te bouwen, een bedrijf te vestigen of meer inkomsten te verdienen.
Zo ondersteunt OP-TREVI GROUP elke fase in het leven van het pand en van de eigenaar.

MIKOLAJCZAK Charlotte, Les prix du résidentiel ont bondi comme jamais depuis 2005, LA LIBRE, le lundi 5 juillet 2021.

RENETTE Eric, Le marché immobilier reste à la hausse, Le Soir Immo, le lundi 5 juillet 2021.

COULEE Philippe, La pression ne diminue pas sur le marché immobilier, L’Echo, le lundi 5 juillet 2021.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons