Startpagina » Trevi Vastgoedindex op 31/03/2021: 124,80
Vastgoedmarkt
06/04/2021

Trevi Vastgoedindex op 31/03/2021: 124,80

EVENWICHT … de inzet voor morgen!

 

We zeiden het al in de vorige index, alle ingrediënten waren aanwezig voor een scherpere stijging … En de stijging met 2,8 punten in één trimester komt dan ook niet als een verrassing. De sterkste stijging in de voorbije tien jaar.

Naar onze mening kan de markt deze stijging voorlopig wel aan, op voorwaarde dat we in de komende drie trimesters geen vergelijkbare stijging optekenen.  Want in dat geval zouden we in de buurt komen van een stijging met meer dan 10% op jaarbasis en dan zouden we ons begeven op speculatief en dus gevaarlijk terrein.

Wat kunnen we leren uit de stijging dit trimester:

  • Algemene stijging in alle marktsegmenten

We stellen vast dat de stijging het sterkst blijft voor panden in de laagste prijsklasse, maar dit keer laat de stijging zich in alle segmenten voelen: hoge prijzen, gemiddelde prijzen en lage prijzen. Iedereen heeft geprofiteerd van de Belgische voorliefde voor baksteen.

  • Algemene stijging op het volledige grondgebied:

Ook hier stellen we vast dat de prijzen redelijk gelijk gestegen zijn in alle regio’s. Zo’n gelijkmatige stijging hebben we al enkele jaren niet meer meegemaakt.

  • Algemene stijging voor alle types van vastgoed 

Tot slot, en dat is niet oninteressant, stellen we vast dat alle types van vastgoed erop vooruitgegaan zijn. Dit betekent dat de stijging niet enkel een gevolg is van het ‘beleggerseffect’ dat we reeds meer dan eens aangehaald hebben als een drijvende kracht van de aankopen die hoofdzakelijk gericht zijn op studio’s en appartementen met 1 of 2 slaapkamers. Nee, dit keer geldt de stijging ook voor bouwgronden, villa’s, vrijstaande of tweegezinswoningen, appartementen in alle maten en vormen, huurpanden. Elke ‘asset’ is aanzienlijk in prijs gestegen.

 

Welke perspectieven op korte of middellange termijn 

De problematiek heeft alles te maken met een evenwichtspunt op de markt … en dat evenwicht zal er wellicht pas komen als het aanbod toeneemt. In dat opzicht analyseren we alle indicatoren op de markt nauwgezet: zowel op de nieuwbouwmarkt voor de aflevering van vergunningen als op de tweedehandsmarkt door de vragen om tekoopstellingen te registreren.

 

Deze analyse leidt ons tot een dubbele conclusie: op de nieuwbouwmarkt zien we nog geen licht aan het einde van de tunnel (om een ‘trendy’ uitdrukking te gebruiken) en op de tweedehandsmarkt zien we dat de particulieren beslist hebben om te … beslissen.  Kortom, het naderende eind van de pandemie zet hen aan om te beslissen om te verkopen. Deze trend moet in de komende weken wel nog bevestigd worden, maar het is alvast een interessant element om de markt in evenwicht te brengen. Uiteraard zouden we net zo goed een daling van de vraag kunnen aanhalen om de markt in evenwicht te brengen. Maar op dit vlak dwingen de parameters ons om een ‘buy’ rating te behouden en dit om 3 redenen:

  1. Behoud van de hypothecaire rentevoeten op zeer interessante bodemkoersen
  2. De economische crisis zal minder schade aanrichten dat aanvankelijk gedacht
  3. De covidcrisis zal zijn sporen nalaten op het sociologische gedrag van de voltallige bevolking; het bewuste of onbewuste gevoel van onzekerheid zal de bevolking doen kiezen voor veilige activa in plaats van speculatie. En residentieel vastgoed is daar volgens ons een prachtig voorbeeld van.

 

Conclusie 

De komende 6 maanden zullen zeker beslissend zijn. Dan zullen zich immers de parameters aftekenen voor de evolutie van de prijzen in de komende 2 tot 3 jaar. Indien de markt in evenwicht wordt gebracht (en dat is de meest waarschijnlijke hypothese), kunnen we uitkomen op een stijging met 5 tot 6% voor het jaar 2021 en een groei met 2 tot 3% voor 2022 en 2023.

Als de prijzen echter zo sterk blijven stijgen in de komende 2 trimesters, stevenen we af op een stijging van meer dan 10% voor het jaar 2021 en dan zou zich in de komende twee jaar wellicht een lichte correctie voordoen met 2 tot 4%.

Maar, hoor ik u zeggen, voor de eigenaars blijft de waarde van hun eigendom uiteindelijk toch hetzelfde … en u hebt gelijk. Toch geven we de voorkeur aan een scenario van een evenwicht omdat dat, volgens ons, beter aansluit bij de belangrijkste motivatie van de kopers-bewoners en de beleggers: een stabiel en tastbaar vermogen opbouwen dat redelijk stijgt, zonder overmaat of speculatie. Kortom, inspelen op een dubbele behoefte aan zekerheid: persoonlijke zekerheid door eigenaar te worden, maar ook een zekerheid door de geleidelijke en redelijke opbouw van het vermogen om na te laten aan de toekomstige generaties.

 

***

TREVI is actief op zowel de residentiële als de commerciële vastgoedmarkt en biedt een volledig gamma van vastgoedmakelaarsdiensten aan. Met 160 medewerkers en 35 TREVI Partners, biedt TREVI zijn diensten aan in heel België en Luxemburg.
Sinds 11 december 2020 hebben de twee leiders in vastgoed, Trevi, meer dan 40 jaar geleden opgericht, en OP, opgericht in 1875, hun krachten gebundeld. Samen vertegenwoordigen OP en  TREVI GROEP een omzet van 30.000.000 euro

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons