Startpagina » Trevi vastgoedindex op 31/12/2017 : 113,81 !
Vastgoedmarkt
01/01/2018

Trevi vastgoedindex op 31/12/2017 : 113,81 !

Vastgoed, gemoedsrust op z’n best

De TREVI-index bereikt op 31 december 2017 een nieuw record: 113,81. Een bevestiging van ons vermoeden dat 2017 een goed jaar was en aan alle partijen heeft bewezen dat  de markt van vraag en aanbod perfect in evenwicht is gebleven.

 

Een nauwkeurige analyse per marktsegment

Als we een grondigere analyse maken, zien we dat instapeigendommen, waarvan de waarde onder het gemiddelde ligt, het veel beter doen met een stijging van 4,8%.

Eigendommen in de duurste prijsklasse doen het dan weer minder goed en sluiten het jaar af met een daling van 1,7 %. Niet verrassend gezien de grote meerderheid van deze eigendommen te kampen heeft met zwakke energieprestaties en enkel voldoen aan criteria daterende uit de jaren 60 en 70.

Uitgestrekte percelen, van 20 are en meer, en enorme woonoppervlakken, van 300-500m², zijn niet langer afgestemd op de noden van vandaag en evolueren naar de nieuwe vereisten in de diverse segmenten.

Rationele instapwoningen die weinig energie verbruiken en in het stadscentrum liggen en zich in de eerste plaats richten tot nieuwe eigenaars of huurders, eigendommen in de middelste prijsklasse die aan dezelfde energiecriteria voldoen, maar met ruimere woonoppervlakken (indien mogelijk aan te passen aan de behoeften) en gelegen in een meer gediversifieerde omgeving en tot slot eigendommen in de duurste prijsklasse waar kopers, overwegend kopers-bewoners, op zoek zijn naar een aangenaam, maar niet al te groot woonoppervlak (bv. 150 tot 175 m² voor een mooi appartement met 3 slaapkamers), onderhoudsvriendelijk, met lage lasten zodat deze welgestelde klanten regelmatig op vakantie kunnen gaan en de woning geen zware financiële en morele last wordt.

Dat zijn, in het kort, de tendensen op de markt. Deze zijn nu onlosmakelijk verbonden met de markt en zullen die ook in de komende jaren blijven domineren.

Wat mogen we verwachten in 2018? 

Dat hangt vooral af van de evolutie van de rentevoeten. Wij rekenen op een lichte stijging van niet meer dan 0,50 %. Als dat zou kloppen, zal dit geen beduidende impact hebben op de evolutie van de vraag. De vraag wordt immers voornamelijk bepaald door de soepelheid, of beter gezegd de striktheid, waarmee banken hypothecaire kredieten toekennen. Zodra de banken, verplicht en “gedwongen” door de ECB, beslissen om de toekenningsvoorwaarden aan te passen, zal het aantal kopers-bewoners uiteraard dalen ten voordele van de beleggers.

Conclusie: onze voorspelling voor 2018

De traditie wil dat professionals hun voorspelling geven, dus laten we die traditie in ere houden! We denken dat de markt iets meer zal stijgen dan in 2017 tot een percentage van zo’n 3,5 %.

Het marktaandeel van de beleggers zal stabiel blijven in vergelijking met 2017. Ter herinnering, dit jaar werd 36 % van alle transacties afgerond door beleggers.

We schatten dat het percentage van beleggers in de meest stedelijke gebieden van ons land zelfs zal stijgen tot 45 % (voor de volledige markt: nieuwbouw en bestaand vastgoed).

We zijn ook van mening dat het nationale gemiddelde percentage van eigenaars-bewoners zal blijven dalen en dat die daling zelfs nog sterker voelbaar zal zijn in de stadscentra.

Tot slot denken we ook dat het transactievolume stabiel zal blijven ten opzichte van 2017.

Zie ook

Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Meymo : een harmonieuze samensmelting van historie en moderniteit
Welkom bij Meymo, een vastgoedproject dat geschiedenis en moderniteit op elegante wijze combineert in het hart van Brussel. Dit douanegebouw uit 1906, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van het beroemde Tour & Taxis en het Gare Maritime, is klaar om een symbool van luxe en duurzaamheid te worden onder de creatieve leiding van A2D architecten.
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Webinar over investeren in studentenwoningen
BLVD10: uw volgende investeringsopportuniteit in Brussel
Investering
Nieuwbouw
Vastgoedmarkt
Nieuwe vastgoedprojecten in het noorden van Brussel
Ontdek nieuwe vastgoed horizons